Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 06:06

Попко: Нови удар дроновима на Кијев; Москва: Украјина покушала да нападне руски патролни брод у Црном мору

Рат у Украјини – 517. дан. Руске снаге су извеле нови ваздушни удар дроновима на Кијев и сви су оборени, тврди начелник војне управе Сергеј Попко. Москва је, с друге стране, саопштила да је украјинска војска покушала да поморским дроновима нападне руски патролни брод >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Сергеј Котов". САД припремају хитну војну испоруку за Кијев вредну 400 милиона долара.
Министарство одбране Русије саопштило је да су Москва и Крим током јучерашњег дана нападнути украјинским дроновима, али да су те беспилотне летелице оборене. Руско Министарство спољних послова, такође, најавило је "оштар" одговор због тих напада.

И Уједињене нације осудиле су нападе дроновима, али су уједно позвале обе стране да избегавају кораке који воде ескалацији сукоба. Кијев засад није званично преузео одговорност за нападе.
Кремљ је, у међувремену, одбацио тврдње Кијева да су руске снаге у недељу гађале православну Цркву преображења Господњег у Одеси и додао да је храм заправо погодила ракета коју су испалиле украјинске снаге.
С друге стране, украјинска страна навела је да је у руском нападу дроном на јужну украјинску луку Одесу уништено складиште житарица. 
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Русија доводи милионе људе у опасност, свакодневно гађајући житна складишта и лучку инфраструктуру.
За то време, саветник украјинског председника Михајло Подољак изјавио је да је Украјини потребно још система ПВО да би заштитила кључне луке за извоз житарица.
Наставља се испорука оружја Украјини. Шпанско Министарство одбране навело је да је Кијеву послало четири тенка типа "леопард 2" и десет оклопних возила М-113.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.