Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 19:50

Пат позиција након избора у Шпанији – хоће ли радикална десница први пут након Франкове смрти бити део Владе

Ни после 100 одсто пребројаних гласова на јучерашњим ванредним парламентарним изборима у Шпанији нема јасног победника. Народна партија десног центра освојила је највише – 136 од 350 места у парламенту, али недовољно да самостално формира Владу. Социјалисти премијера >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Педра Санчеза остварили су бољи резултат од очекиваног и имаће 122 посланика у Доњем дому шпанског Парламента.
Гласали су Шпанци ванредно по ванредно високим температурама. Први пут усред лета, кадa је трећина бирача на одмору. И изненадили. Излазност је виша од 70 одсто. Виша и него 2019. године. И упркос очекивањима, Шпанији донели парламентарну пат позицију. У изборној ноћи, и лидер првопласиране конзервативне Народне партије и актуелни премијер, социјалиста Педро Санчез, прогласили су победу.
"Победили смо на изборима, заслужујемо да формирамо Владу као што је увек и било у шпанској демократији", поручује Алберто Нуњез Феихо, лидер Народне партије.
"Има нас више који желимо да Шпанија настави да се креће напред, него оних који желе назадни пут Народне партије и Вокса", наглашава Педро Санчез, лидер Социјалистичке радничке партије.
Ванредне изборе Санчез је расписао баш због успеха конзервативаца и десничара у мају на локалу. Радикалном Воксу, сличном италијанској Лиги или аустријској Слободарској партији, пре избора анкете су давале велике шансе. Био би то први пут, од смрти диктатора Франка да екстремна десница уђе у Владу.
"Ипак је Народна партија као стожер те евентуалне десне коалиције далеко умеренија политичка партија која је већ владала у Шпанији и ништа се ту није мењало. Наравно, можда би Шпанија пооштрила као Италија неке законе везане за миграцију", наводи Рајко Петровић са Института за европске студије.
Изборне околности као пре 30 година Економски, Шпанија не стоји лоше. Незапосленост јесте око 13 одсто, али је инфлација нижа од два процента. Упркос томе, сам Санчез суочавао се са падом популарности. Сада, међутим, шпанска штампа подсећа на сличне изборне околности пре равно 30 година.
Социјалиста Гонзалес, у последњој ТВ дебати 1993. изборио се за премијерско место, виђено за лидера народњака. Није само могући исход сличан, већ и изазов, подсећа новинар Владимир Станковић, тада извештач из Шпаније.
"Гонзалес је тада испливао уз помоћ лидера из Каталоније, то је био један од договора и Санчез сада рачуна на подршку каталонских политичких снага", истиче Владимир Станковић, новинар, дугогодишњни дописник из Шпаније.
Краљ ће најпре Феиха позвати да формира Владу Иако Народна партија ни са Воксом нема неопходних 176 посланика, шпански Краљ Филип Шести најпре ће Феиха позвати да формира Владу. Код краља ће потом, како се очекује, и актуелни премијер.
"Ту долазимо до замке. Санчез има довољно посланика, али са подршком не само радикалне левице Сумар, већ и националиста Каталоније и Баскије, укључујући и Заједно за Каталонију, које ће испоставити високу цену. Они ће тражити и амнестију за свог лидера Пућдамона, који је тренутно у Белгији", објашњава Мигуел Мадуро, политички аналитичар.
Хоће ли бити нових избора Заједно за Каталонију, у услове је уврстио и нови референдум за отцепљење. На шта Санчез, за сада, не пристаје. Зато се Петровићу најизвеснијим чине нови избори. Тако би изборна атмосфера могла да обележи и почетак и крај шпанског председавања ЕУ.
"Педро Санчез је на отварању шпанског председавања ЕУ јасно поручио да цела ЕУ треба да се бори против раста радикалне деснице. Наравно да би евентуална европска коалиција у којој би учествовао Вокс била изузетно важна да даје ветар у леђа неким другим десничарским партијама на европском континенту. Мислим да ће ово бити проблем за саму Шпанију и да ће продубити политичку нестабилност", наводи Петровић.
Без обзира на исход избора, спољно-политичку позицију Шпанци не мењају или, што је Србији важно, остају при ставу – без признавања једностраних сецесија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.