Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 19:49

Уклоњени графити са споменика кнезу Михаилу – колике су казне за вандале

Захваљујући вандалима један од најважнијих споменика у Београду, споменик кнезу Михаилу, наружен је графитима. Графити су уклоњени, али остаје питање како се борити против таквог вандализма? И у свету слични проблеми, пре неколико недеља неодговорни туриста се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потписао на римском Колосеуму.
"Један део популације одувек је асоцијалан и има снажну потребу да исмеје сваки ауторитет, на што ружнији начин. То је увек било и увек ће бити", поручује историчар Небојша Дамјановић.
Кнез Михаило, подсетио је Дамјановић, једном је рекао да нема Србина који би на њега подигао руку. Споменик кнезу Михаилу први је коњанички споменик у нашој земљи, постављен је почетком 1882. године. Исте године када је наша земља постала краљевина.
"Није се могла одабрати боља личност, достојнија за тај споменик него што је био кнез Михаило, човек захваљујући чијем дипломатском умећу и офанзиви је Србија коначно ослобођена присуства турских посада у нашим градовима", наводи Дамјановић.
Споменик је пре неколико дана изгледао овако – графити, имена налога за друштвене мреже, по која љубавна порука, али и погрдни натписи. Из Завода за заштиту споменика културе у четвртак су рекли да ће за неколико дана споменик бити очишћен и обећање је испуњено.
"Нажалост, то су неке ствари које спадају у домен личне одговорности појединца на које не можемо стварно утицати и контролисати. Међутим, Завод даје све од себе да моментално реагује", наводи Љубица Радовановић, историчарка уметности Завод за заштиту споменика.
Али ово није једини оскрнављен споменик у Србији. Почетком године на Споменику Револуције у Ивањици исцртани су кукасти крстови, пентаграми и три шестице. Споменик пилотима браниоцима Београда у Другом светском рату на Земунском кеју крајем септембра прошле године и 2019. био је, такође, оштећен. На мети је био и споменик Браниславу Нушићу на Тргу Републике. Многи памте и да је 2021. одломљен део крста са споменика Стефану Немањи на Савском тргу.
"Завод редовно добија пријаве грађана, информације, мејлове и ми смо им јако захвални на томе, јер ми покривамо свих 17 градских општина на којима се налази 446 споменика културе", додаје Радовановићева.
Пре неколико недеља и Колосеум у Риму је био мета. Починиоцима прети казна од неколико дана затвора и 15.000 евра.
Код нас вандализам регулише Закон о јавном реду и миру и запрећене су новчане казне од 10.000 до 150.000 динара или рад у јавном интересу од 80 до 360 сати. Ипак, како нема постављених камера око споменика, мало ко буде кажњен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.