Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 06:42

Санчез слави иако је десница освојила више гласова,

Шпанска конзервативна Народна партија (ПП), чији је лидер Алберто Нуњез Фејихо, освојила је највише гласова на ванредним парламентарним изборима одржаним у недељу, али вероватно неће имати довољну већину за формирање владе.
На основу скоро 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одсто пребројаних гласова, Народна партија добиће 136 од 350 места у доњем дому шпанског парламента, а крајње десничарски Вокс 33.

Десни блок тиме предњачи са 169 места у парламенту, у односу на 153 места, колико је припало левици.
Социјалисти премијера Педра Санчеза освојили су 122 места на јучерашњим изборима, али ће моћи у коалицији да рачунају на 31 место левичарског Сумара, који чини 15 мањих партија.
Санчез, ипак, слави Санчез је у недељу вече славио, како је рекао, "неуспех" десничарског блока, пренео је "Ел Паис".
"Ретроградни блок није успео. Имамо више гласова и више места него пре четири године", поручио је Санчез.
Тесан резултат би могао да изазове недеље политичког надметања, оцењује АП.
За формирање власти потребно је 176 посланичких места.
Санчез покушава да дође до трећег узастопног мандата, откако је први пут дошао на власт 2018. године.
У мају, социјалисти и мање странке из левичарске коалиције славили су на локалним изборима, победивши конзервативце и крајње десничарску странку Вокс, због чега је, многи сматрају, Санчез сазвао превремене изборе.
Каталонски лидер могао би да буде кључан играч Кључан играч у формирању владе могао бу да буде каталонски лидер, оцењује професор политичких наука Универтзитета "Карлос Трећи" у Мадриду, Игњасио Хурадо.
Наиме, Санчезови социјалисти имају више опција, али се суочавају са потенцијално неугодним захтевима каталонских сепаратистичких странака. То би могло укључивати инсистирање на референдуму о независности, што је 2017. изазвало политички хаос, када је Каталонија последњи пут покушала да се отцепи од Шпаније.
Социјалисти, који се противе независности и било каквом гласању о том питању, ипак, тешко ће прихватити такав захтев.
Распоред снага у Сенату У Шпанији су у недељу одржани и избори за Сенат, горњи дом парламента.
На основу близу 64 одсто пребројаних гласова, ПП је освојила највише гласова и имаће 112 сенатора, од 208, колико их је бирано, а апсолутна већина је и ту 350.
Социјалисти ће имати 80 посланика.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.