Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 06:10

У сусрет Парадајз фесту - Лебане као највећи произвођач у земљи очекује бројне купце

Општина Лебане је највећи произвођач парадајза у земљи. Годишње се засади око четири и по милиона корена парадајза. Парадајзу у част - вечерас почиње Парадајз фест.
Док сунце не изађе или када потпуно зађе. Само у том периоду се улази у пластенике >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у бербу парадајза. Срђан Ристић из села Цекавице један је од највећих произвођача у општини Лебане. Ове године задовољан је ценом иако она током сезоне доста варира јер је килограм парадајза коштао и преко 200 динара, а сада је 90.
"Цена је некад добра, некад лоша, али све у свему је задовољавајућа", каже Срђан Ристић из Цекавице.
Узгајање поврћа у пластеницима није лак посао али од њега може добро да се живи. Младен Цветковић има само двадесет једну годину. Завршио је средњу ветеринарску школу и одлучио је да се бави повртарством.
"Имам четири пластеника, беремо отприлике две, три тоне и то у две туре", наводи Младен Цветковић из Цекавице.
И Срђан и Младен редовни су учесници Парадајз феста. Обојица посебну пажњу обраћају на квалитет. Срђан је прошле године био вицешампион у такмичењу за највећи односно најтежи парадајз. Сада се нада титули.
"Мој је тежио кило и четристотине шездесет грама, победнички је тежио кило и по", каже Срђан Ристић.
На територији општине Лебане годишње се засади између четири и четири и по милиона корена парадајза. Ове године за учешће на Парадајз фесту пријавило се двоструко више произвођача. Парадајз постаје бренд овог краја.
"Да се један производни капацитет озбиљан производни капацитет направи овде с обзиром на то да ће смањити трошкове транспорта јер доста се извози за Грчку, доста се извози у околне земље", каже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.
Очекује се да Лебане током викенда посети више од 30.000 људи. То је знак да је ова манифестација постала препознатљива у Србији и региону и да ће у годинама које долазе прерасти у реномирани туристички бренд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.