Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:36

Влада усвојила закључак да је Амбер алерт од значаја за јавни интерес

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак којим се утврђује да је Амбер алерт систем од значаја за остваривање јавног интереса. Систем подразумева обавештавање најшире јавности о нестанку малолетних особа преко различитих медија и електронске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << комуникационе мреже, с циљем хитног предузимања мера и радњи да се нестало дете што брже пронађе.
Решењем министра унутрашњих послова од 2. фебруара 2023. године образован је Тим за увођење овог система у Србију са задатком да изради Анализу почетног стања и Плана активности неопходних за његово активирање, подсећа се у саопштењу Владе.
Тим документом се дефинишу и критеријуми за његово активирање и израду процедуре, као и предлог протокола о сарадњи између надлежних институција у сврху дефинисања права и обавеза у поступку размене информација у случајевима обавештавања о нестанку лица млађих од 18 година.
Чланови Владе усвојили су и Одлуку о образовању Одбора за организацију промоције Републике Србије кроз пројекат "Српска кућа" на Олимпијским играма у Паризу 2024. године што, како је оцењено, представља изванредну платформу за промоцију земље, спортиста, брендова свих вредности које једна држава може приказати.
Званични подаци говоре да се на Олимпијским играма у Паризу очекује више од четири милијарде гледалаца преко разних платформи, као и да је у овом тренутку продато више од шест милиона карата.
Из Владе подсећају да је Република Француска важан стратешки и економски партнер Србије, али и да је уједно и држава са којом се негују пријатељски односи које је потребно одржавати и унапређивати.
"Из поменутих разлога покретање пројекта "Српска кућа" који ће бити реализован од 26. јула до 11. августа 2024, представља добру прилику да наша држава промовише своје капацитете: привреду, туризам, културу, научна и иновативна достигнућа, инвестиционе потенцијале и пројекат EXPO Belgrade 2027", наводи се у саопштењу Владе.
Усвојен Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању На седници је усвојен и Предлог закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању у циљу унапређења квалитета реализације учења кроз рад и поједностављивање поступка укључивања послодаваца у дуално образовање.
У погледу унапређења квалитета реализације учења кроз рад, овај Предлог уводи обавезу израде програма реализације учења кроз рад, документа на основу којег ће послодавац да се акредитује, а који садржи све релевантне описе о остваривању исхода учења, плана и програма наставе.
Школа и послодавац ће заједнички израђивати овај документ који ће служити и у самовредновању школе и спољашњем вредновању квалитета рада.
Усвојен Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом образовању којим ће бити регулисана питања која се односе на сараднике у настави и асистенте, као и на студенте који су уписани до 10. септембра 2005. године на свим нивоима студија.
Предложеним допунама биће решено питање академских назива за студенте који су уписивали основне студије по плановима и програмима којима нису предвиђени ЕСПБ бодови на установама које су у тренутку уписа студената имале решење о испуњености услова за почетак рада и обављање делатности, а акредитацију добиле накнадно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.