Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 09:19

Идентификован амерички војник ухапшен у Северној Кореји; САД: Намерно је прешао линију разграничења

Амерички војник Травис Кинг прешао је линију разграничења између Јужне и Северне Кореје, након чега је ухапшен. То је први пут након неколико деценија да је војник САД у севернокорејском притвору. Амерички медији оцењују да би то могло да изазове праву дипломатску >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << главобољу за Сједињене Државе док оне, заједно са савезницом Јужном Корејом, покушавају да изврше притисак на Пјонгјанг, док та изолована нација лансира балистичке ракете.
Амерички војни званичници кажу да је Травис Кинг "намерно и неовлашћено" прешао у Северну Кореју док је обилазио демилитаризовану зону која раздваја север и југ полуострва од завршетка Корејског рата 1953. године.

"Верујемо да је он тренутно у притвору (Демократске Народне Републике Кореје) и радимо са нашим колегама (Корејске народне армије) на решавању овог инцидента“, навео је портпарол америчких снага у Кореји пуковник Исак Тејлор у саопштењу.
Команда Уједињених нација, која надгледа операције у демилитаризованој зони, саопштила је да ради са "колегама из [Северно] Корејске народне армије на решавању овог инцидента".
Један од туриста који је са Кингом био у обиласку демилитаризоване зоне рекао је да су посетили зграду у селу Панмунџон када је Травис "гласно изговорио ‘ха, ха, ха’ и само утрчао између неких зграда".
"У почетку сам мислио да је то лоша шала, али када се није вратио, схватио сам да није. Сви су онда реаговали и настао је хаос", рекли су очевици.
Амерички званичници нису навели колико дуго је Кинг био у Јужној Кореји, али се у једном тренутку суочио са дисциплинском казном због напада и провео је 50 дана у притвору.
Није познато да ли је Кинг то време провео у притвору Јужне Кореје или у америчком војном притвору, али према речима америчких званичника, у неком тренутку након пуштања на слободу је отпраћен на аеродром на лет назад за Сједињене Државе.
На аеродрому, Кингова пратња није могла да прође са њим безбедносни контролни пункт, а у неком тренутку након тога је напустио аеродром и касније кренуо у обилазак Заједничке безбедносне зоне.
Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године.
Какве би информације Кинг могао да ода Пјонгјангу Кинг је сада у рукама режима који Сједињене Државе сматрају великим непријатељем, а неизвесно је какве би војнообавештајне податке он могао да пружи Пјонгјангу. Он највероватније није имао приступ информацијама највишег нивоа, али самим тим што је припадник америчке војске, могао би да говори о распореду база, као и о томе које се јединице где налазе и колико војника где има.
Неколико америчких војника прешло је на страну Северне Кореје у деценијама након завршетка Корејског рата, али то се није скоро десило. Ипак, било је недавних случајева када су амерички држављани остајали заробљени у Северној Кореји или су били у притвору, понекад и на дужи период, док су амерички званичници покушавали да обезбеде њихово ослобађање.
За сада није јасно какве су биле Кингове намере.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.