Izvor: RTS, 18.Jul.2023, 18:17

Ђедовићева и Хил о унапређењу сарадње у енергетици

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са амбасадором САД у Републици Србији Кристофером Хилом о сарадњи две земље у области енергетике и потенцијалним новим инвестицијама у овом сектору.
Министарка Ђедовић је навела >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да су Србија и САД значајно унапредили економску сарадњу у претходним годинама, а америчке компаније су међу највећим страним инвеститорима у нашој земљи, саопштило је ресорно министарство.
"Процес енергетске транзиције, у којем ће Србија радити на повећању производних капацитета, повећању учешћа обновљивих извора енергије у енергетском миксу и диверсификацији снабдевања енергентима, прилика је и да нашу сарадњу у области енергетике подигнемо на виши ниво. Осим инвестиција које реализује држава, унапређењем законског оквира желимо и да стимулишемо приватни сектор да више улаже у обновљиве изворе енергије, што ће допринети већој сигурности снабдевања, привлачењу нових инвестиција, као и бољој заштити животне средине", рекла је Ђедовићева.
Додала је да је усвајањем плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности, заједно са усвојеним изменама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и стратешким документима чија израда је у завршној фази, Србија поставља јасне циљеве и приоритете за развој енергетског сектора.
"Стварањем стабилног законског оквира за нова улагања, посебно у области обновљивих извора енергије, тежимо да привучемо инвеститоре које својим искуством и технологијама могу да допринесу снажнијем енергетском сектору Србије. Паралелно развијамо и Стратегију развоја енергетике за коју очекујемо да буде на јавној расправи на јесен", додала је Ђедовићева.
Амбасадор Хил је похвалио напоре и видљиве резултате Србије у оснаживању енергетског сектора у односу на ризике које доноси енергетска криза, додајући да су америчке компаније заинтересоване за улагање у технолошки савремене енергетске капацитете у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.