Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 16:30

Чачак – град кошарке

Мит да ''ко опере руке у Морави мора имати добар шут'' прати сваку причу о Чачку граду кошарке. Из Борца и Жела потекли су неки од највећих легенди Југословенске кошарке - Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић. О расаднику успешних спортиста Немања Јаковљевић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
“Ако си рођен у Чачку већ си завршио кошаркашку основну школу или академију”.

“Партизан, Звезда док Кићан није отишао у Партизан, они никаква нама нису били конкуренција”.
“Говорио је Крешо Ћосић кад ти треба високи играч одеш у Далмацију, кад ти треба плејмејкер и шутер тражиш га у Чачку”.
Овако су за ОКО магазин пре три године причали - Радмило Мишовић - најбољи чачански кошаркаш, пет пута најбољи стрелац прве лиге бивше Југославије, заувек веран родном граду. Драган Кићановић - кошаркашки геније, шампион од најмлађих дана, европски и светски првак, олимпијски шампион, два пута најбољи играч Европе. И Жељко Обрадовић, одличан кошаркаш и најтрофејнији тренер ког је Европа имала, првак Европе и света, освајач Евролиге са пет различитих клубова. Три највеће чачанске кошаркашке легенде највише су и допринели епитету којим се Чачани поносе.
“Град кошарке већ од 45. године што је снажно потврђено већ 51. године кад је Борац изборио улазак у Прву савезну лигу као једини клуб јужно од Саве и Дунава”, наводи Милош Тимотијевић, кустос Народног музеја у Чачку.
Шездестих и седамдесетих година прошлог века Борац је доживео врхунац. Генрација коју је преводио Радмило Мишовић две деценије је била члан прве лиге тадашње Југославије и 1973. заслужила место у Европи. У хали која је крај Мораве никла над кошаркашким игралиштем расла је и чачанска публика.
Првенствени кошаркашки сусрет између чачанског Борца и Црвене звезде пробудио изузетно интересовање, не само ватрених навијача Чачка, већ и многих љубитеља кошарке из околних места. Али сви нису могли да дођу до улазнице.
“Можете да замислите кад је град Чачак имао 25.000 становника ми смо имали у дворани 5.500 гледалаца. То је значи једна петина града је била у дворани. Ми смо имали, што се каже, један пријатељски однос са публиком да је било срамота кад изгубимо утакмицу, није смело да се изађе у град”, подсећа Радмило Мишовић, легенда чачанске кошарке.
Уз мање падове, Борац је задржао елитни статус у домаћој кошарци. Од јесени, четврту сезону за редом у Хали крај Мораве играће се најбоља регионална кошарка.
“Јер многи су покушавали, подизали се и падали, али Чачак некако остаје. Немојмо рачунати престоницу, то је нешто посебно у животу, али ја други град у Србији, уклључујући И те неке мало веће градове, не могу никада да упоредим са Чачком”, истиче др Зоран Антоновић, аутор монографије “Највеће победе Борца".
Али са Борцем се не завршава чачачнска кошаркашка прича. он јесте најстарији клуб, али...
Светислав Љ. Марковић, аутор монографије ,,Кошарки клуб Железничар 1949-1999-2019" сведочи: „Железничар је клуб који је имао душу. На овом терену су почели да играју баскет готово сви играчи који су прошли кроз Чачак”.
Кићан је каријеру почео у Железничару, Радисав Ћурчић, једини чачански НБА играч, никада није ни заиграо за Борац. Поносне реченице коју ће рећи сваки Железничаров фан. И још једну - на Желовом се играо најбољи баскет у целој бившој Југославији. Потврђује то графит који преноси речи Жељка Обрадовића.
“Кићан сам каже, кићан који је био европски првак, светски првак, олимпијски победник, да је губио бакете овде од играча који нису ни играли на два коша”, додаје Светислав Љ. Марковић, аутор монографије ,,Кошарки клуб Железничар 1949-1999-2019".
Желово и хала крај Мораве својеврсни су кошаркашки музеји, али Чачак прави и онај прави.
“Традиција је постала део идентитета Чачка и обнавља се у свакој новој генерацији. Сасвим је природно и логично за Чачане, а чини ми се и за Србију и за простор бивше Југославије, да овај град има музеј кошарке”, закључује Милош Тимотијевић, кустос Народног музеја у Чачку.
Три целине биће посвећена трима легендама, али ће у поставци бити места и за Дарка Рајаковића, Чачанина и тек другог Србина који је сео на клупу једног НБА лигаша.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.