Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 16:10

Шта ће Чачку донети титула прве националне престонице културе

Чачак чува богатство националне и завичајне баштине. Прва је престоница културе Србије, модерни град, али и град старе архитектуре. У години значајне титуле организује се на стотине догађаја, а шта доносе нова инфраструктурна улагања?
 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
 
За прва 4 месеца ове године изложбе, концерте и различите манифестације у Чачку посетило је више од 50 хиљада људи из Србије, али и света, подаци су градске управе. Значајан сегмент пројекта националне престонице културе је и унапређење инфраструктуре у центру града.
"Оно што је веома важно јесу заиста и инфраструктурни радови и они су били вероватно и једна од одлучујућих ствари када се Чачку додељивала титула прве престонице културе. Оно што смо ми тада предложили у пројекту било је нешто што је јединствено, нешто што је уникатно, а то је такозвано формирање музејског кварта, односно музејског комплекса", наводи Бранко Ћаловић, уметнички руководилац пројекта Чачак-престоница културе 2023.
Радови на више локација су почели. Ускоро се завршава реконструкција улице Цара Душана у којој је већина установа културе. Нови прилаз са градског шеталишта добиће и Римске терме, јединствени археолошки налаз из 3.века. Стара градска, Хаџића кућа полако поприма нови изглед. Из градске управе кажу да су инфраструктурна улагања ове године у културу велика.
"Само у овој години захваљујући престоници културе коју је Чачак добио 500 милиона ће бити уложено у културу. Кад кажем у културу ми смо се определили за више од 90 програма, преко 500 различитих догађаја, близу 6 хиљада учесника, петсто и нешто уметника из иностранства ће доћи у наш град, али и за значајне инфраструктурне радове и објекте који ће остати као легаси након престонице културе за неке будуће генерације", истиче Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка.
Већина објеката који се реконструишу су у режиму заштите, а неки су и споменици културе. Због тога је у свим фазама рада у овим зонама укључен Завод за заштиту споменика културе из Краљева. О томе воде рачуна и извођачи радова.
"Рад у таквим зонама је јако захтеван постоји велики број услова који треба да се испуне да би све било онако како треба да се не наруши та амбијентална целина, да се не наруши основна функција тих објеката, односно њихов историјски значај, а да опет добије неку нову форму прилагођену времену коме припадају", наглашава Марко Гавриловић, из ЈП Градац, Чачак.
Након завршетка уређења Улице Цара Душана прекопута Народног музеја изградиће се нови трг и пешачка зона. Све то око споменика чувене сликарке, рођене Чачанке, Надежде Петровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.