Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 19:28

Тринаеста, најмалерознија година за брак

Расте број бракова, али и развода у Србији, показују подаци Завода за статистику. Најчешће, кобна година брачног живота је тринаеста. Психијатар и психотерапеут Татјана Влашковић Јовићевић каже за РТС да је најчешћи проблем недостатак комуникације.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Татјана Влашковић Јовићевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавила да сваки брак има фазе. Најлепша је прва фаза, а највећи изазов је када дође дете, наводи Влашковић Јовићевићева.

"Тада нису фокусирани једно на друго, него на дете. Мењају се све навике и партнери почињу да се мање разумеју", напомиње Влашковић Јовићевићева.
Према подацима за 2022. годину, склопљен је 32.821 брак, а развело се 9.813 парова.
“Доста је велики број развода, али је доста и парова који се уопште не венчавају, тако да не знамо реалан број. У последње време је повећан број развода због мање толеранције, то је главни проблем. Брзо се живи, немамо толико разумевања једно за друго и онда долази до проблема“, истиле Влашковић Јовићевићева.
Према њеним речима, најчешћи проблем је недостатак комуникације.
"Не кажемо кад нам нешто смета, него прећутимо и будемо пасивно агресивни. Да бисмо нешто решили, мора да се разговара", каже Влашковић Јовићевићева.
Највећи проценат развода је између прве и четврте године брака.
"Тада стварно упознајемо партнера. Више нису само врлине у питању, већ га упознамо у правом светлу. Доста се и ради и више немамо времена једно за друго. У данашње време постали смо доста себични, гледамо само своје потребе и чим нам нешто не одговара, желимо да одемо. А брак се гледа у целини, нисмо ту само ми, него имамо неког поред нас", напомиње Влашковић Јовићевићева. 
Истиче да некад постоји занемаривање које жена или мушкарац трпе годинама.
"Некад се чека да деца порасту како би одлучили да оду. Све треба узети у обзир и да се боримо што је могуће више за очување, али ако видимо да су препреке веће, онда треба отићи", додаје.
Постоји често утицај родитеља.
"И родитељи се често мешају, што није добро. Ако имамо проблем, не треба тражити савет од родитеља, пријатеља, већ стручног лица, да не бисмо додатно компликовали те односе", истиче Влашковић Јовићевићева.
Када дође дете, наводи, све се мења.
"Тада престанемо да се бавимо једни другима, ако не постоји разумевање. После порођаја долази до промене расположења код жена, што мушкарци некада тешко подносе, што доводи до свађа које су сувишне. Једно дете је окидач за развод, а тамо где је више деце све је мање развода", наводи Влашковић Јовићевићева.
Да би се проблем решио, оба супружника морају да дођу на терапију. 
"Некада је потребно да дођу пар пута на терапију, онда они само увиде шта је проблем и нема проблема", каже Влашковић Јовићевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.