Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 17:48

Отказано најављено спаљивање свете јеврејске Торе у Стокхолму

Мушкарац који је најавио да ће данас спалити свету јеврејску књигу Тору испред израелске амбасаде у Стокхолму, ипак то није учинио, пренели су шведски медији.
Шведски држављанин Ахмед Алуш (32) је, обраћајући се медијима испред амбасаде, изјавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да, упркос уредној дозволи коју је добио од стокхолмске полиције да одржи протест са још двоје људи, нема намеру да спали било коју књигу, а потом је бацио упаљач на земљу.

"Никада нисам мислио да ћу спалити било коју књигу. Ја сам муслиман, ми не спаљујемо", цитирала је Алушове речи државна телевизија СВТ.
Алуш је рекао да је прави разлог његовог протеста скретање пажње јавности на разлику између слободе говора и вређања етничких група, као и жеља да се увери да шведске власти не спроводе закон селективно када је у питању спаљивање верских текстова.
Недавно спаљивање исламске свете књиге Курана у Шведској изазвало је широку међународну осуду и оштро негодовање муслимана широм света.
Шведски премијер Улф Кристерсон изјавио је да Шведска јесте и мора бити земља у којој људи различитих вера, или без верских уверења, могу да живе заједно једни поред других у међусобном поштовању, пренео је телавивски дневник Хаарец.
Влада је осудила паљење Курана као чин "исламофобије", али уз напомену да та земља има "уставом заштићено право на слободу окупљања, изражавања и демонстрација".
Након спаљивања Курана у Стокхолму највише тело УН за људска права у среду је великом већином одобрило меру којом се све земље позивају да учине више на спречавању верске мржње.
Спаљивање Курана осудио је и председник Израела Исак Херцог. Израелски лидери су Алушево планирано спаљивање и скрнављење јеврејске свете књиге означили као антисемитско, наводи Дојче веле.
Јаков Хагоел, председник Светске ционистичке организације, рекао је да издавање дозволе за спаљивање Торе "није слобода изражавања већ антисемитизам".
Упозорење је стигло и из кабинета израелског премијера Бењамина Нетањахуа који је преко Твитера поручио да држава Израел ову срамну одлуку, која штети "Светињи над светињама јеврејског народа, схвата веома озбиљно".
Европски јеврејски конгрес је осудио најаву о спаљивању Торе поручивши да провокативним, расистичким, "антисемитским и болесним актима попут ових нема места ни у једном цивилизованом друштву".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.