Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 17:58

Преполовљен број инвалидских пензионера у Србији – да ли су на то утицале ревизије или пооштрени услови

Пре две деценије Србија је имала око 420.000 инвалидских пензионера, а данас скоро упола мање – 240.000. Заменик директора ПИО Фонда Александар Милошевић каже да годишње стиже око 13.000 захтева за инвалидску пензију од којих половина буде одобрена.
Пре >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << две деценије, 2003. године, када је закон промењен, готово трећина укупног броја пензионера у Србији била је пензионисана по основу инвалидности. Данас их је тек нешто изнад 14 одсто.
У међувремену, након ванредне ревизије тих пензија, испоставило се да је било малверзација.
Да ли је мање инвалидских пензија резултат доброг здравља Александар Милошевић наводи да Републички фонд за пензијско-инвалидско осигурање нема податке о здрављу становништва, али има о осигураницима који су поднели захтеве за пензију.
"Око 13.000 захтева за инвалидску пензију стиже годишње у Републички фонд ПИО на територији целе Србије. То је само 20 посто захтева који стижу за вештачење нашим лекарима који, осим инвалидске пензије, вештаче и друге ствари и телесна оштећења, туђу негу и помоћ центара за социјални рад", каже он.
Проходност за инвалидску пензију је, додаје, негде око 50 процената, али то, како каже, ништа не говори.
"Идеја је да се сви људи који су болесни лече и да поднесу захтеве и да остваре право на инвалидску пензију. Значи, није битно колики је проценат", указује Милошевић.
Какав је утицај ревизије  Од 2003. године и измене закона дошло је до драстичног смањења броја важећих инвалидских пензија, па их је 2001. године било око 420.000, а данас имамо око 240.000 инвалидских пензионера.

Милошевић каже да нису ревизије утицале на то.
"Ревизијом јесте укинуто пар стотина пензија, али сада сваки налаз који се ради у ПИО Фонду, односно који вештаци раде, иде на обавезну ревизију и контролу. То је процедура која је стандардна и која мора да се поштује", прецизирао је заменик директора ПИО Фонда.
Услови за инвалидску пензију У инвалидску пензију може се са пет година радног стажа, међутим има и оних који раније дођу у ситуацију да не могу више да раде.
"Да бисте отишли у инвалидску пензију морате да имате 30 година и минимум пет година стажа. Уколико немате, наши лекари неће вам дати право на инвалидску пензију, написаће да лечење није завршено. Посаветоваће вас да на неки начин, да ли кроз боловање, да ли кроз још мало неког рада, остварите то право", објашњава Милошевић.
Прецизира да ће само у том случају неко моћи да оствари и право на исплату инвалидске пензије, а не само на голо право које ништа не значи у неком материјалном смислу. То значи да ће подносилац захтева у међувремену стећи тих неопходних пет година.
За стабилност сваког пензијског система важан је удео старосних пензија, а у Србији их је више од 65 одсто. Осим инвалидских са 14 посто, удео породичних је око 19 посто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.