Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 10:00

Дунавски коридор кључ развоја Браничевског и Борског округа, суштина да се људи враћају

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи Дунавског коридора, брзе саобраћајнице од петље Пожаревац до Великог Градишта и Голупца. На првој деоници брзе саобраћајнице изводе се радови и на изградњи новог моста преко Велике Мораве. Председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић рекао је да је Дунавски коридор кључ развоја Браничевског и Борског округа, истока Србије, и да је суштина да се људи враћају.
Мост преко Велике Мораве се налази на осмом километру прве деонице, а радове заједно са Вучићем обилазе и министар грађевинарства, сабраћаја и инфаструктуре Горан Весић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и директор Коридора Србије Александар Антић, као и представници локалних самоуправа.

До краја следеће године очекује се завршетак радова и спајање Пожаревца са Коридором 10. Брза саобраћајница Пожаревац – Велико Градиште – Голубац почиње код Петље Пожаревац на аутопуту Београд – Ниш, а завршава се на улазу у Голубац. Дуга је око 68 километара, а пројекат је вредан 337 милиона евра.
Изградњом брзе саобраћајнице од Београда до Пожаревца ће се стизати за неких 70 минута, а Пожаревац ће добити директну везу са престоницом, Нишом и целом Европом. Тако ће овај део Србије - Пожаревац–Велико Градиште–Голубац, постати индустријски центар Браничевског округа.
Свакога дана је ангажовано више од 200 радника и исто толико механизације. Извођач радова је кинеска компанија “Шандонг хај спид група”, док су подизвођачи српске фирме.
У оквиру брзе саобраћајнице према плану биће изграђено више од 50 мостова и надвожњака, пет петљи и 16 кружних раскрсница са локалним путевима, као и нови мост преко Велике Мораве. Брза саобраћајница ће имати по две траке у оба смера, ширине по 3,5 метара. Радови су почели у новембру 2021. код петље Пожаревац, а планирано је да цела саобраћајница буде готова до краја 2025. године. Пројектована је за брзину од 100 километара на сат.
Иначе, у марту ове године, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ставило је на јавни увид просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора брзих саобраћајница ИБ реда Голубац – Доњи Милановац – Брза Паланка и Кладово–Неготин. Овај коридор се назива и Ђердапским коридором, представља наставак Дунавског коридора.
Дужина ове брзе саобраћајнице је 143,54 километра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.