Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 09:18

"Џинси" одлази из Лесковца - италијански "Аунде" долази, заинтересован и грчки "Аутостоп"

Компанија "Џинси" одлази из Србије. Највећи број радника те турске компаније могао би ново радно место да пронађе у италијанској компанији "Аунде" која је најавила долазак у Лесковац.
Вест да  "Џинси" одлази из Лесковца узнемирила је јавност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на југу земље, пре свих раднике који остају без посла.
У овом тренутку тешко је рећи колико радника остаје без посла. Прошле године "Џинси" је имао 950 запослених. Изгледа да се за годину дана тај број преполовио, али у сваком случају неколико стотина људи остаје без посла,
У решавању овог проблема одмах се укључила локална самоуправа. Још прошле седмице, градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да је за преузимање једног броја радника заинтересован грчки "Аутостоп", затим јужнокорејска "Јура" која је већ почела разговоре и могла би да запосли око 200 људи.
Пет људи је већ запослила домаћа компанија Диц, а највећи број радника "Џинсија" могао би ново радно место да пронађе у италијанској компанији "Аунде" која је најавила долазак у Лесковац.
Они, иначе, у Србију послују већ десет година у Јагодини, производњу би проширили и дошли у Лесковац.
Како је јуче речено на конференцији за штампу, градоначелник истиче да би они могли да крену са производњом већ за две до три недеље што опет зависи од "Џинсија" када ће раскинути уговор о закупу са градом јер би "Аунде" дошао на исту адресу. Интересовање радника на разговорима са менаџментом италијанске компаније је било велико.
"Рекли су да су им потребни кројачи, шивачи. Ја то нисам радио у Џинсију, али сам предао си-ви, па ћемо да видимо", каже Стефан Јовановић, радник "Џинсија".
Сузана Антић, радница "Џинсија" рекла је да се траже шивачи и да је спремна да пређе.
Анино Де Венециа, генерални директор "Аунде" рекао је да планирају 200 до 250 радника, можда и више. "Ми увек имамо пројекте на дуге стазе, дугорочне пројекте које реализујемо", рекао је он.
Оно што је раднике посебно погодило, то је да су вест о гашењу фабрике добили СМС поруком. Њима Џинси дугује плату за јун, за неколико месеци превоз, а како су чули, изгледају и доприносе од децембра прошле године, шта им тачно дугује, шта их све очекује. данас ће чути.
Од 9 до 10 сати разговараће са директором "Џинсија" Денисом Јасином. Иначе, они данас у 13 сати најављују протест. Без обзира што има помака у решавању овог проблема, од протеста не одустају.
Кажу, желе да се реше проблеми, да им се исплате сва заостала примања и да могу да остваре права која им припадају на тржишту рада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.