Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 18:37

Шефица британске делегације: Изјаве Алише Кернс нису став владе и парламента

Шефица делегације британског парламента Џеки Дојл Прајс, казала је у Београду да изјаве британске посланице Алише Кернс, која је оптужила Српску православну цркву, нису званичан став владе и парламента Уједињеног Краљевства (УК) и представљају лични став појединца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На састанку представника посланичких група владајуће коалиције са делегацијом парламента Уједињеног Краљевства, Џеки Дојл Прајс је нагласила да су присутни посланици заинтересовани и посвећени јачању веза са Србијом, саопштено је из Народне скупштине. 
Како се наводи, делегација парламента УК се интересовала и за утицај Русије у Србији и за позицију Србије у ПС НАТО.
Српска страна је навела да Србија води своју политику у складу са својим националним интересима, уз поштовање међународних споразума и да, држећи се оваквих ставова, очекује исти третман од других земаља.
Нагласили су да је Србија активан учесник у преговорима који се тичу КиМ и подсетили да је уз посредство ЕУ испунила сва очекивања која су од ње тражена, док привремене приштинске институције већ целу деценију нису оформиле ЗСО.
Посланици су нагласили да ће Србија наставити да буде војно неутрална и наставити да буде део Програма партнерства за мир, те да ће наставити да буде посвећена миру и стабилности у региону.
Сандра Божић је истакла важност могућности да народни посланици имају прилику да отворено разговарају са колегама из парламента Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, као и да постоји простор да се интензивира сарадња кроз заједничке парламентарне активности.
Она је рекла да са парламентарцима из УК, представници Народне скупштине имају одличну сарадњу и на међународним форумима, те да је имала прилику да се у то увери и са позиције шефа српске делегације у ПС ОЕБС-а.
Дејан Раденковић се сложио са речима потпредседнице Народне скупштине Сандре Божић и искористио прилику да говори о ситуацији на Косову и Метохији.
Он је нагласио да је у протеклих годину дана атмосфера на овом подручју напета и послао поруку да британски припадници КФОР и британске снаге заштите српско становништво од албанских екстремиста и њихових потеза који подгревају насиље. 
Раденковић је осудио понашање британске посланице Алише Кернс која је оптужила СПЦ на овом подручју и нагласио да подручје КиМ има највећи број хришћанских православних богомоља на свету.
Бранимир Јовановић навео је да две земље могу да развијају још дубље односе на политичком и економском плану. Нагласио да две земље имају различите ставове када се говори о КиМ, али да Србија и УК треба да ставе фокус на теме од заједничког интереса, а да се потом баве питањима у којим се мишљења и ставови две земље разилазе. 
Хаџи Милорад Стошић је подвукао да Србија заслужује и тражи поштовање њеног суверенитета и интегритета и да су за Србију и њено политичко деловање најважнији мир и стабилност. 
Живота Старчевић се у обраћању осврнуо на економску сарадњу Србије и УК и на годишњу робну размену од 623 милиона евра, наводећи да Србија види УК као великог инвеститора који се налази на 13.месту када су у питању директне стране инвестиције у Србији.
Милија Милетић је навео да простор за јачање билатералних односа увек постоји. 
Розалија Екрес је делегацију упознала са положајем националних мањина у Србији, напомињући да Србија води рачуна о очувању идентитета, језика и културе националних мањина, наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.