Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 20:17

И малом Лаву је потребан најскупљи лек на свету

Двогодишњем Лаву Теодоровићу је у јуну потврђена дијагноза Спиналне мишићне атрофије - СМА другог типа. И малом Лаву је неопходна наша помоћ како би примио најскупљи лек на свету.
Лав је рођен из уредно вођене и контролисане трудноће, а први проблеми >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примећени су на првом неонаталошком прегледу у другом месецу живота у виду млитавости детета. Укључен је у хабилитациони третман од четвртог месеца живота континуирано у амбулантним условима у приватној ординацији.

Мајка је приметила  да је спорији у односу на старије дете. Са девет месеци је почео да пузи, али је то чинио споро, са десет месеци усвојио је седење али нестабилно, а самосталан ход још увек није развијен. У спонтаном говору има до двадесетак функционалних речи.
Молекуларно-генетичка анализа је показала хомозиготну делецију гена СМН1, а истовремено је детектовано повећање броја копија гена СМН2 (3 копије) чиме је потврђена клиничка дијагноза спиналне мишичне атрофије (СМА).
Лаву су средства неопходна за лек Золгенсма, најскупљи лек на свету, па се родитељи обраћају свим људима добре воље да им помогну да прикупе средства како би Лав што пре примио неопходну терапију.
Средства су потребна и за специјалистичке прегледе, лекове, суплементе, лабораторијске анализе, путне трошкове и трошкове смештаја.
Лаву можете помоћи слањем поруке 1521 на 3030
Уплатом на динарски рачун:
160-6000001671007-85
Уплатом на девизни рачун:
160-6000001671742-14

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.