Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 10:45

Опрез у летњим месецима, децу ни на минут не остављајте у аутомобилу

Лети су најугроженија мала деца до три године, јер им је кожа тања, пуно се зноје и веома брзо дехидрирају, упозорила је педијатар Оливера Тодоровић. Посебно је опасно остављати их у аутомобилу на сунцу.
Дете не смемо оставити ни на минут у аутомобилу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на сунцу, каже докторка Оливера Тодоровић.

"Ако је температура напољу 24 степена, а аутомобил стоји на сунцу, за 5–10 минута у колима ће бити 38 степени. За пола сата преко 50, за 45 минута 70–80 степени. Пет до десет минута је довољно да дете дехидрира и упадне у кому и може да дође до несагледивих последица, па чак и смртног исхода", упозорила је докторка Тодоровић.
Апелује на родитеље да децу не остављају у аутомобилу, али ни кућне љубимце.
"У летњим месецима децу у лагане шетње треба водити искључиво ујутру до 10 сати и после 18 часова, и то на зелене површине уз шешир и воду", рекла је докторка.
Ово је период године када за педијатре има много посла. Ентеровируси и ротавируси су најчешћи и они изазивају стомачне тегобе.
"Ту је и аденовирус који изазива бол у грлу, коксаки... Све су то познати и очекивани вируси за ово доба године, али су током пандемије коронавируса били у мировању, а сада су ојачали", објашњава Тодоровићева.
Напомиње да је важно да родитељи прате стање детета и у случају да им се стање погорша обавезно се јаве лекару.
"Симтоми су израженији, јер деца рођена у последње три, четири године до сада практично и нису имала додира са овим вирусима. Али деца врло брзо стичу имунитет и симптоми пролазе најчешће за неколико дана", рекла је педијатар Оливера Тодоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.