Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 11:37

Највећи расипници енергије старе стамбене зграде, обуком управника до више уштеда

Домаћинства у Србији троше највише енергије, готово половину. А највећи расипници су старе стамбене зграде, јер више од 80 њих нема добру изолацију и столарију. Америчка агенција за међународни развој покренула је пројект "Боља енергија" како би се убрзале мере унапређења >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << енергетске ефикасности у таквим зградама. Синиша Чађо, менаџер пројекта "Боља енергија" УСАИД-а у Србији каже за РТС да пројекат подразумева обуку управника зграда и да ће бити укључено 60-ак општина.
То је пројекат који је Америчка агенција за међународни развој спроводи са Привредном комором Србије за обуку професионалних управника у стабеним зградама чији је задатак да покрену енергетску санацију тих зграда.

Синиша Чађо је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је реч о обукама за управнике стамбених заједница и развој њихових капацитета о томе како да најбоље искористе оно што могу.
“Они су један од кључних елемената у том целом систему утопљавања и енергетске ефикасности стамбених зграда и због тога смо одлучили да један од првих корака буде управо обука за њих у сарадњи са Привредном комором“, казао је Чађо.
Према његовим речима, обуке се састоје из два дела и биће одржане у свим регионалним Привредним коморама у Србији.
“То су Београд, Ниш, Крагујевац, Зајечар, Ужице, Сомбор и у свакој од тих регионалних Привредних комора биће више општина које ће бити позване и учествовати у томе. Тако да негде 60-ак општина ће бити покривено тим обукама. Те обуке ће бити подељене у два дела. У првом кругу теме ће бити законски оквири у којима стамбене заједнице и њихови управници могу да делују и раде“, навео је Чађо.
Други круг обука је предвиђен крајем августа, почетком септембра, подразумева упознавање са тренутно постојећим финансијским моделима које они би могли да искористе за покретање, утопљавање зграда и повећање њихове енергетске ефикасности, рекао је Чађо.
Пројект “Боља енергија“ је петогодишњи пројекат и има две компоненте.
Једна мало шира и важнија је енергетска ефикасност, али је, додаје, и ту фокус на енергетској ефикасности стамбених зграда и топлана.
“Топлане су део целе приче из простог разлога што смо сарадњу са њима почели још 2018. и у оптимизацији њиховог рада и уштедама које смо показали да могу да се остваре, некако су се неминовно појавиле и зграде које су пре свега повезане на систем даљинског грејања, али кроз овај пројека тај фокус смо проширили на све стамбене зграде у Србији. Из простог разлога што на систему даљинског грејања је 25, можда до 30 одсто стамбеног фонда, док не смемо заборавити да осталих 70 одсто треба да се утопле да би остварили уштеде“, истиче Чађо.
Ради се и на пословима у вези са обновљивим изворима енергије.
Фокус је истиче Чађо на купцима-произвођачима, то су солари, соларни панели на крововима кућа и вишак електричне енергије се враћа у систем и тако се смањује рачун за струју.
“И ту смо заједно са министарством од првог дана још од 2018. а у овом конкретном случају радимо на повећању броја купаца-произвођача, радили смо у сарадњи са министарством и на припреми регулативе, али и са свим другим елементима који су у томе, како би се повећао и број купаца-произвођача“, каже Чађо.
Наводи да им је искуство позитивно и да су погодили центар интересовања грађана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.