Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 12:26

Сахрањен деда Ђорђе, чувар Зејтинлика у Солуну

На српском војном гробљу Зејтинлик у Солуну је уз војне почасти и химну "Боже правде" сахрањен Ђорђе Михаиловић, дугогодишњи одани чувар тог гробља.
Ђорђе Михаиловић је по сопственој жељи сахрањен у крипти у којој почивају његов деда и отац, који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су такође били чувари тог гробља.

Деда Ђорђе је бринуо о Зејтинлику више од 60 година, а преминуо је у недељу у 96. години у Солуну. Највећа жеља му је била да добије српско држављанство, што је и учињено 2020. године.
Ђорђе Михаиловић је сахрањен у присуству високих државних званичника, а држава је у знак захвалности финансирала сахрану.

Сахрани су поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића. присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, а чувара Зејтинлика на вечни починак испратили су и родбина, поштоваоци, делегације Србије и Грчке.
Селаковић: Михаиловић je имао само једну жељу - да почива на Зејтинлику Никола Селаковић је нагласио да је чувар српског војног гробља Зејтинлик, пред крај свог земаљског живота само једну жељу - да почива крај оца Ђура и деде Сава и међу својом браћом и земљацима, војницима славних српских пукова и дивизија из Првог светског рата.

Рекао је да има велику част то што данас у име председника Србије Александра Вучића, у име Владе, али и у своје као министар при чијем ресору је 60 година радио Ђорђе Ђуров Михаиловић, може да се обрати и одржи последње слово, њему који их је данас окупио.
"Српски великани често су живели и умирали ван Србије. Данас, наши племићи, књижевници, научници широм света почивају далеко од Отаџбине, коју су задужили за живота својим постигнућима", истакао је министар. 
Деда Ђорђе није био рођен у Србији, рекао је Селаковић и додао да је постојбина његових Михаиловића био "дични" Грбаљ у Боки Которској, али да у животу није упознао много људи који су Србију волели више од њега и дичили се својим српством до последњег даха.
"Био је чувар сећања и васпитач, а учио нас је да нема веће части од оне да се служи отаџбини, и да сваки посао, ако је частан, није посао, већ позив и послушање. У том смислу, он је читав живот, иако без ратног распореда, био прави српски војник", нагласио је Селаковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.