Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 19:18

Стано: ЕУ предузела мере према Приштини јер није предузела неопходне кораке

Портпарол Европске уније Петер Стано потврдио је да је ЕУ одлучила да спроведе низ мера према Приштини јер није предузела неопходне кораке за смиривање ситуације.
Петер Стано је за Танјуг рекао да је привремено обустављен рад органа Споразума >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о стабилизацији и придруживању, да је одлучено да тзв. Косово неће бити позивано на догађаје на високом нивоу, да ће билатералне посете бити суспендоване, осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу КиМ у оквиру дијалога уз подршку ЕУ.

"Програмирање средстава за Косово у оквиру вежбе програмирања ‘ИПА 2024’ такође је стављено на чекање. Предлози које је Косово поднело у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ) нису поднети на разматрање Одбору ВБИФ-а 29–30. јуна", рекао је Стано и додао да су власти у Приштини о овим мерама обавештене 28. јуна.
Додао је и да су ове мере привремене и потпуно реверзибилне у зависности од развоја ситуације на терену и одлука о деескалацији које донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
"ЕУ такође пажљиво прати да ли Србија испуњава наше захтеве и спремна је да предузме мере у случају непоштовања", рекао је Стано.
Он је поновио да ситуација на северу КиМ озбиљно забрињава Брисел и истакао да не можемо себи дозволити нестабилност, тензије и насиље.
"Осудили смо насиље и настављамо са позивима обе стране на хитну деескалацију", рекао је он.
Према његовим речима, високи представник Жозеп Борељ је у име чланица ЕУ био врло јасан у погледу очекиваних корака за тренутну деескалацију.
"Очекујемо да Косово поступи на деескалирајући начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова. Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама, не у општинским зградама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати их на потпуно инклузиван начин", рекао је Стано.
То значи, истиче Стано, уз пуно и безусловно учешће косовских Срба.
"Неопходно је да се ЕУ омогући дијалог који води високи представник и да се настави брза имплементација Споразума на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином", закључио је Стано.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.