Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 14:29

Савет родитеља “Рибникара“: Влада одговорила дописом на захтеве, сви испуњени, сем једног

Савет родитеља ОШ "Владислав Рибникар" саопштио је да је у четвртак, 29. јуна, примио писани одговор од Владе Србије по основу седам захтева које је Савет усвојио на седници 9. маја 2023. године и након тога упутио Влади. Савет се захваљује тиму Владе Србије на досадашњој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадњи у решавању захтева и очекује даљу посвећеност надлежних органа у спровођењу свих постигнутих договора и решавању отворених питања, каже се у саопштењу које потписују председник Савета Игор Ђорђевић и заменик председника Савета Јелена Радуловић.
У допису примљеном од Владе Србије који потписује министарка правде Маја Поповић констатује се уз детаљна објашњења које су радње предузете и статус испуњења, да су испуњени сви захтеви осим једног чије је испуњење у току, додаје се у саопштењу.
Наиме, у вези са захтевима да се утврди пуна одговорности људи који су изнели у јавност списак са именима из VII-2 одељења, који је обишао свет, као и слике деце и родитеља, и да за то буду санкционисани, Влада Србије у свом допису констатује да је "испуњење у току" уз објашњење да је Министарство унутрашњих послова покренуло поступак унутрашње контроле како би утврдило све околности у вези са објављивањем списка.
Што се тиче другог дела захтева у вези са фотографијама, Савет родитеља неће одустати од санкционисања свих који су неовлашћено објављивали фотографије деце из ОШ "Владислав Рибникар".
Додаје се у допису да ће, када поступак буде окончан, родитељи бити обавештени о његовом исходу.
Савет ће инсистирати на испуњењу и последњег захтева Савет родитеља ће, како се наводи, инсистирати на испуњењу и последњег захтева у што краћем разумном року уз додатни апел да се питање реконструкције објекта школе реализује по раније усвојеном плану адаптације и санације без промене намене објекта, уз апсолутну подршку иницијативи да се обележи сећање на жртве у директној комуникацији надлежних органа са породицама страдале деце.
Савет родитеља апелује на медије да разумеју да постоје и други захтеви родитеља, али да је само седам захтева Савет родитеља ОШ "Владислав Рибникар" усвојио као своје и за њих тражио одговоре Владе Србије, напомиње се у саопштењу.
Влади Србије су се са захтевима директно обраћали и родитељи одељења VII-2, као и група родитеља потписивањем петиције која је позивала на окончање школске године са датумом 3. мај, а постоји директна комуникација надлежних државних органа са породицама страдале деце.
Имајући све то у виду, Савет апелује на разумевању осетљивости те теме за ученике школе, запослене у школи и родитеље уз велику молбу да адекватно теми приступате имајући у виду степен осетљивости према одређеним групама деце и родитеља.
У саопштењу се подсећа на седам захтева:
1. Захтевамо реконструкцију догађаја и објашњење како се то догодило и како тече истрага и у којој је фази;
2. Тражимо да се родитељима стручно објасни шта ће бити са дечаком и у ком статусу су његови родитељи, јер код деце постоји страх да ће он бити на слободи;
3. Тим психолога и психијатара који ће редовно радити са децом одељења VII-2 без учешћа школског психолога ради обезбеђења непристрасности;
4. Ако се одлучи да се школска година настави за децу одељења VII-2 мора се наћи начин да она не улазе на главни улаз и да наставу имају у некој од учионица на малом улазу;
5. Предлажемо комплетно реновирање школе до септембра;
6. Пружамо комплетну подршку наставничком кадру;
7. Тражимо да се утврди одговорност људи који су изнели у јавност списак са именима деце који је обишао цео свет као и слике родитеља и деце и да они буду санкционисани.
Влада Србије изашла је у сусрет и захтеву савета родитеља осмог разреда и омогућила примену афирмативне мере при упису у средње школе за ученике VIII разреда ОШ "Владислав Рибникар" у складу са Правилником о упису у средње школе за шк. 2023/24. годину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.