Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 05:57

Украјина оборила руске "шахиде" у области Запорожја; Орбан неће одобрити више новца ЕУ за Украјину

Рат у Украјини – 491. дан. Украјинске снаге обориле су дронове "шахид"у Запорошкој области које русија користи. Си-Ен-Ен тврди да је имао увид у документ према коме је руски генерал Сергеј Суровикин, заменик команданта руских трупа у Украјини био тајни ВИП члан Вагнера. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Мађарски премијер Виктор Орбан каже да његова земља неће одобрити слање више ЕУ новца у Украјину док се не утврди како су трошена досадашња средства.
Председник Украјине Володимир Зеленски навео је да је "пут до победе тежак, али достижан", док је руски председник Владимир Путин изјавио да се "свет није срушио" због санкција Запада, већ да су се могућности руских предузетника прошириле.

Шеф кабинета председника Украјине Михаил Подољак, у међувремену, изјавио је да та земља појачава нападе у контраофанзиви, али да недостају гранате и ракете великог калибра. 
Украјинска служба за ванредне ситуације током јучерашњег дана саопштила је да је број страдалих у руском грантирању Краматорска порастао на 12, док је руско министарство одбране навело да су руске снаге убиле најмање 50 украјинских официра.
За то време, Андреј Картаполов, утицајни посланик који председава одбору за одбрану Доњег дома парламента открио је да је оснивачу приватне групе "Вагнер" Јевгенију Пригожину, пре побуне коју је покренуо у Русији, речено да ће држава прекинути да финансира ту групу ако његови борци не потпишу уговоре са Министарством одбране.
Картаполов је навео и да је Пригожин, потом, одбио да потпише уговоре, као и да му је накнадно речено да се његове снаге неће више борити у Украјини.
Амерички медији, такође, јавили су да је заменик команданта руских снага у Украјини генерал Сергеј Суровикин био обавештен да ће избити побуна "Вагнера". Кремљ није желео да одговара на питања новинара о судбини Суровикина, већ је навео да о томе треба да се изјасни Министарство одбране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.