Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 18:41

Запаљен Куран у Шведској, Турска бесна

Шведска полиција ухапсила је Ирачанина који је поцепао и запалио Куран испред главне џамије у Стокхолму, што је изазвало оштре реакције у Анкари, која је овај чин назвала "кукаквичким и неприхватљивим". Куран је спаљан непуне две седмице пре самита НАТО на којем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ће бити разматрана шведска кандидатура за чланство у Алијанси.
Пар стотина људи гледало је како двојица организатора цепају Куран, бришу ципеле поцепаним страницама и трпају комаде сланине пре него што су га запалили, јављају шведски медији.

Полиција је ухапсила две особе - организатора спаљивања Куранаа, који је осумњичен за подстицање мржње према етничким групама и кршење забране о паљењу ватре на отвореном, док је друга особа приведена јер је покушала да га погоди каменом.
Организатор је идентификован као Салван Момика, Ирачанин који се залаже за забрану Курана.
Шведска полиција, је истовремено, успела да спречи сукоб присталица ове акције и противника који су узвикивали "Алаху екбар".
Шведске власти су, претходно, дозволиле ову акцију, иако је било јасно да ће овакав потез Стокхолма у великој мери угрозити шведска настојања да на самиту НАТО, који се за мање од две недеље одржава у Виљнусу, обезбеди чланство у тој организацији.
Турски министар спољних послова, Хакан Фидан је одмах осудио овај догађај, оптужујући Шведску да је "саучесник у овом кукавичком акту".
"Осуђујем овај разочаравајући акт који је против наше свете књиге, Курана, почињен у Шведској и то на први дан Бајрама. Неприхватљиво је да, у име слободе изражавања буду дозвољене овакве антиисламске акције. Пристанак на такве кукавичке акте је саучесништво", навео је Фидан.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, отприлике у време док је у Шведској спаљиван Куран, телефонски разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцем и упозорио га да је неприхваљиво да Стокхолм и даље дозвољава прикупљање средстава и регрутовање присталица за курдске групе, које се налазе на турској листи терористичких организација.
Од почетка рата у Украјини, Шведска настоји да обезбеди чланство у овој организацији, али је Анкара блокирала процес оптужујући власти у Стокхолму да пружају уточиште појединцима и организацијама које се налазе на турској црној листи.
Шведска полиција је у последње време у неколико наврата одбијала да одобри протесте које би Турска могла сматрати провокативним, али су локални судови такве одлуке преиначили, сматрајући да су у супротности са слободом изражавања.
Последњи овакав "перформанс" одржан је јануару, када је десничар Расмус Палудан спалио Куран, након чега су демонстранти испред конзулата у Истанбулу запалили шведску заставу.
Годину дана раније, дански десничари из странке Страм курс (Тврда линија) су три дана за редом спаљивали примерке Курана у неколико насеља у Шведској у којима већински живе муслимани.
Током тих скупова повређено је 16 полицајаца, а уништено је више полицијских возила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.