Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 17:00

ЕУ подржава запошљавање младих у Србији

Други дан ЕУ недеље могућности започео је потписивањем уговора о новим донацијама у области запошљавање младих. 
Гарантна шема за младе је обавеза свих држава чланица ЕУ да осигурају да млади људи, млађи од 25 година, добију квалитетну понуду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за запослење, наставак школовања, шегртски стаж или приправништво у периоду од четири месеца након што су постали незапослени или напустили школовање.
Циљ је формирање система у ком би млади људи могли да дођу до запослења или радног искуства четири месеца након што су завршили школовање, прекинули образовање или остали без посла.
Потписивању су присуствовали амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и в. д. министра просвете Ђорђе Милићевић.
“Гаранција за младе је дизајнирана да служи новопријављеним младим незапосленима, али и онима који још нису у систему. У Србији има око 100.000 незапослених младих људи који су одлучили да се не пријаве на евиденцију Националне службе за запошљавање. Међу њима су млади људи који су изгубили поверење у себе, други којима недостају адекватне вештине да се запосле и неки који су једноставно одлучили да остану ван система у који више немају поверења”, рекао је амбасадор Жиофре.
“Европска година вештина, која је званично започела 9. маја 2023. године, са циљем промоције развоја вештина, улагања у образовање и обуке, како би се радној снази омогућило стицање вештина у складу са потребама тржишта рада и технолошким променама, може дати резултат само кроз заједничку и блиску сарадњу сектора запошљавања, образовања, привреде, омладине, службе за запошљавање, школског система, образовања и обука, социјалних партнера, организација младих, привредних комора и других заинтересованих страна”, наводи министар Селаковић.
Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић истакао је да “Србија учествује у бројним иницијативама и процесима сарадње Европске уније у циљу унапређења образовног система и навео да је добар пример за то учешће  Србије у програму Еразмус плус.
"Циљ ових пројеката је унапређење институционалних и људских капацитета. Током досадашњег учешћа у овом Програму, установе и организације из Србије биле су координатори или партнери на више од 5000 пројеката. Учешће у Еразмус плус програму наставиће да помаже константан развој образовног система.  Између осталог, допринеће побољшању нивоа кључних компетенција и запошљивости студената и младих, примени иновативних пракси кроз сарадњу установа“, рекао је Милићевић.
Гаранције за младе су позитивно утицале на запошљавање младих од свог покретања 2013. године. Од 2013. до 2020. године, било је приближно 1,7 милиона мање младих људи који нису ни запослени ни у образовању или обуци (НЕЕТ) широм ЕУ. Незапосленост младих у Унији пала је на 14,9 одсто у фебруару 2020.
Током истог периода, преко 24 милиона младих људи који су се једном регистровали у оквиру програма Гаранције за младе започели су процес запошљавања, наставак школовања, шегртски или приправнички стаж. После две тешке године 2020. и 2021. када је пандемија успорила економску активност, незапосленост младих у ЕУ се поново смањила. Достигао је рекордно низак ниво од 13,8 одсто у априлу 2023.
У фокусу другог дана ЕУ недеље могућности су образовање, млади и спорт. Заинтересовани ће моћи да чују више информација о програмима размене и другим могућностима како користити ЕУ средства.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.