Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 11:46

Естонија прва централноевропска земља која је легализовала истополне бракове

Естонски парламент је усвојио закон којим се легализују истополни бракови, чиме је Естонија постала прва централноевропска земља која је то учинила.
Једнодомни национални парламент Естоније (Riigikogu) усвојио је амандмане на Породични закон којим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се истополним паровима даје законско право на венчање.

Амандманима је институт брака измењен тако да било која два пунолетна физичка лица, без обзира на пол, могу да ступе у брак.
Као алтернатива браку могући су и споразуми о заједничком животу, а успостављена је и поједностављена процедура преласка са споразума о ванбрачној заједници на брак.
У парламенту који броји 101 члана, за легализацију истополних бракова гласало је 55 народних посланика, док су 34 гласала против.
Оваквом одлуком Естонија је постала прва централноевропска земља која је легализовала истополне бракове, док је у источној Европи то учинила још само Словеније.
Естонска премијерка Каја Калас, прва жена на тој функцији, испунила је обећање да ће Естонија донети закон о истополним браковима "што је брже могуће".
Закон ступа на снагу 1. јануара 2024. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.