Izvor: RTS, 18.Jun.2023, 20:26

Проблеми широм Србије због поплава, вода се полако повлачи - санира се штета

Временске прилике се јесу побољшале, али су поплаве оставиле проблеме широм земље. Поплављене су куће, пословни простори, оштећени путеви, мостови, у неким местима кренула су клизишта и одрони. У прекиду је саобраћај између Крушевца и Ниша, набујала Јужна Морава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << излила се у Ђунису. Испумпава се вода и чисти муљ и блато које је нанела.
Ванредна ситуација проглашена је у 56 градова и општина. Евакуисано је више од 300 људи. Бујице су оштетиле путеве, носиле мостове и покренуле клизишта и одроне.
Породици Јовановић из Мрсаћа код Чачка бујица је однела све. Село је остало без моста. Канали су и даље пуни. Вода се споро повлачи. Из Црвеног крста, стигла је основна помоћ.
"Пунили смо џакове, рекли су да је пробило џакове, ја сам брзо отрчала само да спасим документа и мало обуће и побегла сам на спрат. Дошао је супруг, машину за веш да спасимо, вода је дошла до појаса и више никуд нисмо могли", испричала је Горица Јовановић из села Мрсаћ. 
Миланко Јовановић из села Мрсаћ каже да је вода однела све и да је целу ноћ била борба на живот и смрт. Трактором је успео да спаси кола.
Вода прави проблеме у индустријској зони у Јагодини. Поплављен је део магацина и трафостаница која струјом снабдева две фабрике, па је производња обустављена. Страдала су и лазаревачка насеља - Руповци, Мали Црљени, Јунковац и Вреоци. Вода се повукла, санира се штета.
"Вода је ушла у кућу 20 до 30 центиметара, пошто је било најава да то може да се деси, успели смо документацију, уређаје и неке делове намештаја да попнемо на спрат. Прошли смо кроз ово и 2014. године, извукли смо неке поуке", рекао је Иван Јовић из Вреоца.
"Очекујем да у наредна три дана имамо комплетну јаснију слику која је штета и тачан број објеката. Обишли смо све објекте и пописали домаћинства да бисмо максимално убрзали решавање проблема", истакао је Бојан Стевић, председник општине Лазаревац.
И у Крагујевцу и Новом Пазару реке су се вратиле у корита. Из домаћинстава дуж обале Трнавице изнет је уништени намештај. Волонтери и мештани чисте муљ и испумпавају воду у Адранима.
"Влада Србије мора више да се ангажује" Влада мора више да се ангажује и помогне погођенима - оцењује председник државе.
"И то није да одете да будете 10 минута и да напустите место, идите, разговарајте са народом, са људима, направите тимове. Нема шта Благојевићу да радиш у Београду и да седиш, иди и разговарај са људима. Сви на терен, од председнице Владе до свих других, то није молба него захтев, а моја молба је колико је могуће да изађемо са већим наплатама за људе који су претрпели штету. То је молба за Министарство финансија, да се издвоји новац, да се штете санирају, да народ види да сте са њима", рекао је председник Александар Вучић.
Велика штета настала је јер је за кратко време пало много кише. У неким крајевима за два сата било је и до 90 литара кише, што одговара просеку месечних падавина.
Клима се мења, морамо се прилагодити сви Метеоролози указују на још драматичнији пример - прошле године је у ваљевском селу Брежје пало око 160 литара кише за само два сата.
Клима се мења, упозоравају стручњаци и томе се морамо прилагодити. Сви - и грађани и држава.
Климатолог Владимир Ђурђевић сматра да на нивоу државе треба да се донесу планови за прилагођавање на климатске промене, који не би били само врста жеље шта треба урадити већ сви ти планови треба некако да уђу у законске регулативе.
"Једноставно не сме ништа да се ради, реконструише, поправља ако се не држимо и не гледамо у те кише будућности, када причамо о поплавама. Локалне самоуправе могу да доносе сличне планове, да виде које су критичне тачке, обично људи на локалу боље знају које су критичне тачке", каже Ђурђевић.
На критичним тачкама широм земље у приправности остају екипе Сектора за ванредне ситуације.
Из Владе обећавају - два моста која је однела бујица биће замењена новим, онај у Адранима за четири месеца други, у Мрчајевцима, за годину и по.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.