Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 16:16

Светски дан добровољних давалаца крви: "Без давалаца крви, животу су руке везане"

"Без давалаца крви, животу су руке везане" - слоган је овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви. По оцени Црвеног крста Србије, Крагујевац је годинама међу најхуманијим градовима. Због тога, традиционално, уручује признања вишеструким добровољним даваоцима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << крви.
Крагујевчанин Радосав Матовић први пут је дао крв са 19 година у војсци. Последњи крајем децембра прошле године. Радио је у Застава оружју где је 16 година узастопно организовао акције добровољног давања крви, па је 2012. добио и медаљу Црвеног крста Србије - највише признање за волонтерски рад. Радосав је крв дао 121. пут.

“Ја сам поносан на то што сам дао толики број пута крв, али уједно ми је жао што ето закон каже да човек после 65 година не може више да даје крв, а ја се осећам здраво и мислим да бих могао још неки пут да дам крв”, истиче Радосав Матовић, добровољни давалац крви.
Међу онима који су показали хуманост на делу је и 50 Крагујевчана којима су додељена признања зато што су крв дали и до 100 пута.
“Хумано, добро, лепо да се неком помогне и мој син је исто давалац крви. Имам унука малог, мислим да ће и он да настави”, наводи Зоран Јовановић, добровољни давалац 100 пута.
“Ја ћу да наставим даље и мој брат и пријатељи које ја знам и они ће и даље давати крв”, додаје Никола Стојановић, добровољни давалац 50 пута.
Потребе за драгоценом течношћу су сталне. Србији је дневно неопходно и до 1.000 добровољних давалаца.
“Промовишући људе који су старији у добровољном давалаштву крви, ми мотивишемо и све неке младе људе да се укључе и на тај начин стално обнављамо и негујемо породицу ових изузетно хуманих људи”, сматра Марица Патрногић, ПР Црвеног крста Крагујевац.
Због којих су тренутно стабилне залихе течности која живот значи у Трансфузији крагујевачког Универзитетског клиничког центра.
“Гледамо да залихе буду стабилне са 0 крвном групом, како би у хитним ситуацијама имали крв на располагању, односно да пацијент не чека крв, него да крв буде спремна за њега”, наглашава др Бојана Продановић Ђорђевић, Трансфузија УКЦ Крагујевац.
У Крагујевцу се годишње организује педесетак акција доборвољног давања крви, током којих се прикупи близу 11.000 јединица. Због тога је тај град последњих седам година међу најхуманијим срединама у Србији.
Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту у Крагујевцу истиче: “Потребно је да у једној средини најмање 40 доборвољних даваоца крви на 1.000 становника и ми смо тај број постизали”.
Захваљући и организацијама, образовним установама и удружењима. Њих 12 је од крагујевачког Црвеног крста добило признање "Широко срце", јер су остварили најбоље резултате у области давалаштва крви током протекле године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.