Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 11:12

Председница судског Механизма у Хагу: Србија флагрантно занемарује обавезу да ухапси и изручи Радету и Јојића

Председница Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Грасијела Гати Сантана изјавила је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да Србија "флагрантно занемарује" своје међународне обавезе да ухапси и изручи Петра Јојића и Вјерицу Радету, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оптужене за непоштовање тог хашког суда.
Грасијела Гати Сантана је у редовном извештају Савету безбедности оценила да, заједно са "сталним покушајима" да се поткопа рад Механизма и пресуде које је донео, то представља једну од, како је рекла, "највећих претњи" с којим се тај наследник Хашког трибунала за бившу Југославију суочава.

Према њеним речима, несарадња Србије "спречава Механизам да спроведе свој мандат".
Гати Сантана је, такође, оценила да постоји "узнемирујући тренд порицања геноцида, тј. величања ратних злочинаца, прекрајања историје, па чак и провокативних изјавa осуђених који без стида признају да би све то поновили".
Обавестила је Савет безбедности да је пре две недеље изречена последња пресуда у вези са злочинима почињеним током сукоба у бившој Југославији, у предмету Јовице Станишића и Франка Симатовића. 
"Овом пресудом, амбициозни пут Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију дошао је до краја, колико су окончани случајеви против свих 161 лица које је тај трибунал оптужио", рекла је  Сантана. 
О пресуди Станишићу и Симатовићу пред Саветом безбедности говорио је и тужилац Серж Брамерц. 
"Ова пресуда је прикладно последње поглавље у раду МКТЈ. Током 30 година рада успели смо да успешно процесуирамо високе политичке, војне и полицијске званичнике са свих страна сукоба. Показали смо да је одговорност за најтеже међународне злочине могућа, остављајући у наслеђе запис о томе шта се догодило", рекао је он.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.