Izvor: RTS, 10.Jun.2023, 09:12

Грађани Црне Горе сутра на биралиштима, у фокусу кампање - социјалне теме

Грађани Црне Горе ће у недељу на парламентарним изборима одлучити коме ће дати поверење да управља државом у идуће четири године. На изборним листићима је 15 листа странака и коалиција, међу којима су и три покрета грађана.
Од парламентарних избора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Црној Гори очекује се да потврде нову политичку реалност – промене започете на парламентарним изборима пре три године, а настављене победом Јакова Милатовића на председничким изборима у априлу, што је показало да ДПС, после три деценије на власти – ипак може да се смени.

У том контексту се као нова политичка снага уздигао Покрет "Европа сад", који многи сматрају фаворитом ових избора.
ДПС са својим традиционалним, старим коалиционим партнерима први пут наступа без Мила Ђукановића као носиоца листе, а под слоганом ДФ-а "За будућност Црне Горе", сада су остале три странке – јер Медојевићев Покрет за промјене наступа самостално.
Као нова коалиција, наступају Демократе Алексе Бечића и УРА Дритана Абазовића.
Велики број изборних листа, ризик је, по оцени аналитичара за велико расипање гласова, на странке које можда неће прећи изборни цензус.
А кампању, уз замерке аналитичара, за коришћење државних функција у страначке сврхе, карактерише и у последњи час обелодањена, наводна веза крипто-заједнице са извесним политичким лидером. И сам наратив у овој кампањи у односу на све претходне је другачији, оцењују аналитичари.
"Кампања је карактеристична и по томе што су у фокусу, за разлику од свих претходних – идентитетских тема, обећања за економски просперитет и развој, социјална давања. Оно што је најупечатљивија карактеристика јесу врло нереална обећања која немају јасно упориште, од стране оних који их предлажу грађанима, немамо јасна објашњења како је могуће доћи до таквих повећања плата, социјалних зарада", истакла је професорка Николета Ђукановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.