Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 13:10

Парламент Српске усвојио Резолуцију о заштити Срба на КиМ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. За Резолуцију, коју је предложио председник Народне скупштине Ненад Стевандић, гласало је 65 посланика. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Усвојени су и закључци у вези са Резолуцијом, које су предложили клубови посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и Посланичке групе СПС-а и ДНС-а.
Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од стране косовских Албанаца и њихових власти.
Државе чланице Уједињених нација, Савета Европе и Европске уније, које су признале самопроглашену независност Косова и Метохије, позивају се да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.
Закључци ће бити упућени Генералној скупштини и Савету безедности Уједињених нација, Парламентарној скупштини Савета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ, пренела је РТРС.
Усвојен је и Закључак Клуба посланика СДС-а у којем се наводи да Народна скупштина захтева од највиших представника САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије, укључујући врховног команданта КФОР-а и шефа Мисије УН на КиМ да неодложно покажу јасну демонстрацију порука Албанцима на КиМ и њиховој заједници да је сваки облик репресије у потуности неприхватљив.
Народна скупштина усвојили је једногласно Нацрт закона о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар на предлог председника Републике Српске Милорада Додика. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.