Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 06:08

Улазак у хладну и мутну воду је изазивање несреће, висок водостај Саве и Дунава тражи појачан опрез

У језеру на Ади Циганлији у уторак су се утопила два шеснаестогодишњака, чија су тела из воде извукли припадници Ронилачке јединице Жандармерије. Претходно је полицији пријављено да је већи број матураната ушао у језеро, а да две особе нису испливале. МУП апелује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се купалишта не користе пре почетка сезоне купања и да се не одлази на дивље плаже.
Непланирани крај школске године за више од 2.000 београдских матураната означио је и почетак прославе крај Савског језера. Прве уласке матураната у воду, чија је температура била свега 16 степени, бележи видео надзор, а да два ученика нису испливала убрзо откривају и радници обезбеђења који су дошли да их упозоре.

"Изузетно је незгодно када телесна температура која је 36 или 37 степени, у кратком периоду, приликом уласка у воду, спадне за 20 степени. Долази до температурног шока, сужавају се периферни крвни судови, долази и до притиска на унутрашње органе и на срце и јако често до срчаног застоја", истиче директор Сектора спорт Аде Циганлије Миодраг Јовић.
Каже да не би да лицитира и да не зна да ли је било и конзумирања неких супстанци, али наглашава да је, у сваком случају, улазак у хладну воду изузетно опасан, а поготово на делу језера који ни током сезоне није предвиђен за купање.
"Ту се налазе веслачки понтони и скоком директно са понтона улазите у воду која је дубока неких пет метара", наглашава Јовић.
На месту где су средњошколци ушли у воду, и када је сезона купања нема спасилаца. Таква, али и сва друга неуређена купалишта, носе додатне ризик, упозорава полиција.
"Наше воде нису прозирне као море. Када неко скаче, не зна шта је доле. Може да се на нешто набоде или, као у овом случају вероватно, да упадне у дубоку траву, па настане паника. Апелујемо да се користе уређена купалишта", каже командир Pонилачког вода Жандармерије Марко Младеновић.
Истиче да је онај ко се бори за живот склон да повуче другог са собом под воду. Зато је препорука да се позове помоћ или да се баци уже или чврсти предмет на који онај ко се дави може да се ослони и довуче на обалу.
"Висок водостај Саве и Дунава тражи појачан опрез" Они који живе уз реку и од ње упозоравају да овако висок водостај Саве и Дунава тражи појачан опрез. Након поплава у региону додатна опасност је и све што реке носе.
"Плови доста и пањева и кршева. Сава је мутна као орање, као земљу да сте замешали. Сада је сулудо улазити у воду и купати се. Сваке године се апелује да се људи купају на обележеним плажама где постоје спасиоци и где неко може да вам пружи помоћ уколико затреба. Само је изазивање среће или несреће да уђете и да се окушате, поготово у ово време кад Дунав тече као ненормалан", истиче алас Ренато Грбић.
Полиција апелује на децу и родитеље да буду опрезни у близини воде. Позивају купаче да не користе дивље плаже и да у воду не улазе неприпремљени или под дејством алкохола. 
На ђаке и њихове наставнике апелују да ако прослављају на сплавовима или близу воде обрате пажњу на безбедност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.