Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 06:05

Црвени крст: Oпасност од плутајућих мина; међусобне оптужбе за грантирање подручја евакуације

Рат у Украјини – 470. дан. Обе стране се међусобно оптужују за грантирање подручја евакуације становништва, након што се урушила брана Нова Каховка у Херсонској области. Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је поплављена подручја. Украјински и руски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << званичници пријављују прве жртве поплава у Херсону. Црвени крст упозорава на опасност од плутајућих мина широм земље.
Због рушења бране Нова Каховка на југу Украјине више градова је под водом, хиљаде људи је евакуисано, стотине хиљада је остало без воде за пиће.
Руске и украјинске власти се међусобно оптужују за гранатирање бране. Кијев тврди да је пуцање бране руска "еколошка бомба масовног уништења", док из Москве поручују да је реч о терористичком акту који су извеле украјинске снаге у оквиру своје контраофанзиве.
Москва сматра и да САД, Велика Британија и савезници у НАТО-у морају да сносе одговорност за уништење бране Велика Каховка.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је истакао да наведене земље "координишу активности Украјине" и да су, последично, "дале сагласност на бомбардовање".
Турска предлаже оснивање међународне комисије за утврђивање околности које су довеле до пуцања бране.
Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је да званични Лондон још увек не може да утврди да ли је Русија одговорна за уништење бране Нова Каховка, на југу Украјине.
Истовремено се настављају борбе на фронту широм Украјине. Москва тврди да су украјинске снаге гранатирале погранично насеље у Белгородској области.
Бивши председник Русије Дмитриј Медведев рекао је да се чини да је Украјина покренула дуго очекивану контраофанзиву и да би Москва требало да одговори сопственом офанзивом када одбије снаге Кијева.
Кијев спомиње продор ка Бахмуту, али пориче да је реч о контраофанзиви.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.