Izvor: RTS, 05.Jun.2023, 09:17

Радојевић Шкодрић: Четвртина пацијената на листама чекања желе да буду преусмерени у друге установе

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да је у циљу решавања листи чекања за операције кука и колена РФЗО упутио допис свим грађанима који су на листи дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << другу установу. За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 пацијената који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција, навела је Радојевић Шкодрић. Нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.
Неки су чекали годинама, а неки су на листи чекања за операцију кука или колена били и дуже од деценије.  У овом тренутку на Јединственој листи чекања за те интервенције је близу 15.000 грађана. Програм преусмеравања пацијената из једне у другу здравствену установу омогућио је краће чекање на неопходне операције.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је гостујући у Дневнику да је у циљу решавања листе чењања за операције кука и колена РФЗО је упутио допис свим грађанима који су на листама чекања дуже од две године да се изјасне да ли желе да се преусмере у неку другу установу.
"За то се изјаснила четвртина пацијената и од 1.300 пацијената који су се изјаснили да желе да се преусмере, 300 је већ преусмерено у друге установе, а некима је већ урађена операција", навела је Радојевић Шкодрић.
Према њеним речима, неки пацијенти се још нису изјаснили, а неки су се изјаснили да желе да остану у болницама у којима су, а нови рок за изјашњавање биће до 1. септембра.
"За пацијенте који су се изјаснили до 1. јуна, направљен је план - 300 пацијената је већ преусмерено, а осталих 1.000 ће бити преусмерено до краја године", рекла је и додала да ће они бити преусмерени у 31 установу, а за све пацијенте обезбеђене су протезе и лекови.
Напоменула је да се хитни пацијенти збрињавају без чекања, а сви оперисани имају право на рехабилитацију од 21 дан о трошку државе.
Појаснила је да је "оф лејбл" терапија подразумева терапију за болест  за коју није регистован лек или категорију за коју није регистрован , али постоје научни и стручни докази да је ефикасан, дозвољена је "оф лејбл" примена за малигне болести, трансплатацију и неке аутоимуне болести. Напоменула је да је "оф лејбл" терапија не само код нас него у свим земљама строго контролисана, али да до сада није стигао ниједан захтев, али се очекују већ ове недељи захтеви, пошто су упућене инструкције.
"Пише се о несташицама лекова у Еврпи. Несташице које се дешавају су последица више фактора, последице после пандемије на залихе лекова, смањени капацитет производње, поремећаја када су у питању активне супстанце, повећане цене енергената и транспорта. Наше тржиште је једно од најбољих у смислу снабдевања", истакла је Радојевић Шкодрић.
Наше домаћа производње обезбедила активне супстанце, водимо рачуна о року и алтернативним тржиштима.
Говорећи о ВТО, рекла је да су је 1.122 жене јавиле, одобрено је 410 захтева, 135 је ушло у процедуру, 54 су завршене, а од тога 11 је потврђених трудноћа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.