Izvor: RTS, 29.Maj.2023, 15:12

Дачић: Међународна заједница да заштити Србе на КиМ и обезбеди поштовање договора

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на КиМ и да заштите српски народ.
"Заштитите српски народ на КиМ, то вам >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија јесте објашњење које није прихватљиво", рекао је Ивица Дачић на свечаности у МСП којом је обележен Дан српске дипломатије.
Министар је нагласио да је инсистирање Србије на очувању територијалног интегритета искрено и принципијелно.
"Србија тражи поштовање тог принципа и због себе, а и у исто време дубоко смо уверени да кршење територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не", рекао је министар и нагласио да такви ставови отварају врата и ваћају нас у нека давна времена када је сила била изнад дипломатије.
Указао је и да провокације и једнострани потези Приштине стварају ситуацију која опасно прети да дестабилизује мир и додао да је управо зато приштинска страна највећа претња миру и стабилности.
"Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо постигли, а не да уз реторичку осуду онога што ради Приштина остаје оваква ситуација у коју су они довели српски народ", рекао је министар и поручио да је Србија конструктивна земља.
Према његовим речима, то није наша слабост већ предност. Нагласио је да од међународне заједнице Србија тражи поштовање договора и онога на чему се радило годинама.
Како је истакао, Србија тражи поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице због себе и због његовог грубог кршења када је реч о Косову и Метохији.
"Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења", рекао је министар.
Нагласио је да добро памтимо то искуство и да не желимо да се оно понови било коме. "Баш зато стално и упорно подсећамо на њих, јер смо дубоко уверени да су они, као и међународно право, једини оквир у којем треба да уређујемо наше међудржавне односе. У супротном, бићемо изложени сталним кризама, сталном преиспитивању темељних принципа које смо одавно сви прихватили, а све то води у нестабилност и несигурности", навео је Дачић.
Свечаности су присуствовали представници дипломатског кора – од шефа делегације ЕУ, до амбасадорâ Квинте, региона, Турске, Египта, Чешке, Украјине, бројних дугих афричких, азијских, јужноамеричких земаља, супруга председника Србије Тамара Вучић, као и бројни гости из јавног живота.
"Без САД, Кине и Русије незамисливо остварење интереса Србије" Српска дипломатија у односима са најутицајнијим државама, као што су САД, Кина и Русија, посвећује велики труд, јер је реч о партнерима без којих је незамисливо остваривање наших најважнијих интереса, поручио је Дачић.
"Србија је део великог света и добро знамо да све наше интересе можемо да остваримо искључиво ако са светом сарађујемо, а не ако идемо мимо њега", нагласио је министар и додао да је Србија отворена и пријатељска држава према свима који држе до мира, сарадње и обостраног уважавања.
Министарство спољних послова је, како је нагласио, ефикасан инструмент спровођења домаће спољне политике на свим њеним нивоима.
"Спољна политика Србије је усаглашена и део је јединствене форме политике коју води председник Републике Александар Вучић и Влада Србије и самим тим у циљу извшења тих циљева МСП. Само тако у политичком државном јединству могуће је успешно остваривати резултате", рекао је Дачић.
Указао је да је спољна политика Србије интегративна и да смо чврсто везани за принципе равноправности у међународним односима, за принципе међусобног уважавања и дијалога као јединог начина за решавање спорова.
"Знамо врло добро да само на овим принципима почива мир у свету и не само мир, већ да и ефикасан одговор на било који изазов великих размера може да се нађе само у сарадњи, сталној комуникацији и, понављам, међусобном уважавању", навео је Дачић.
Наши спољнополитички приоритети, а један од њих је приступање ЕУ, захтевају сталну и систематичну дипломатску активност, рекао је Дачић.
Према његовим речима, Србија велику пажњу поклања и односима са нашим пријатељима и партнерима широм света, с којима је некада имала изузетно блиске односе кроз Покрет несврстаних земаља и већ дуже успешно подиже ниво односа са пријатељским државама у Африци, Азији, Јужној Америци.
Додао је да је циљ те сарадње жеља да некадашња блискост и обострано поштовање буду добар темељ за огромну перспективу у будућности.
Србија, како је додао, посебну пажњу, посвећује развоју односа са пријатељима у региону Балкана и југоисточне Европе, јер се без тих веза није могуће напредовати.
Подсетио је да тешка времена увек налазе излаз управо у дипломатији, што се показало и током пандемије, и у многим сличним кризним ситуацијама нашег времена. Министар је нагласио да је задатак дипломатије да пронађе решења из наизглед безизлазних ситуација, увек имајући у виду интерес Србије. То је тежак и захтеван позив и он је незамислив без огромног осећања одговорности, али и патриотизма.
"Дипломатију чине људи од знања, људи добре воље, од великог стрпљења и пре свега људи отвореног ума који ће увек умети да интересе и политику своје земље заступају одговорно, достојанствено, али са свешћу да и други такође имају интересе и политику с којима морају да нађу заједнички језик. Такве људе, посвећене својој часној професији, ништа не може да замени", рекао је Дачић.
Подсетио је да је Србија веома активан члан свих важних глобалних организација и да се залаже да њихова улога у данашњем свету буде још више ојачана. "Србија је део свих најважнијих европских форума, и као њихов неодвојив део има активну улогу у креирању политика и решења за најважнија питања која се тичу нашег заједничког континента", рекао је Дачић и подсетио да је Србија нарочито активна у регионалним организацијама и иницијативама, што јесте један од најважнијих приоритета наше спољне политике.
Подсетио је да су све велике кризе, укључујући и ковид кризу, савладане тек онда када смо удружили напоре и схватили да без тесне сарадње нећемо моћи да се изборимо. Нагласио је да тај принцип морамо да примењујемо и у свакој будућој сличној ситауцији.
"Србија чврсто стоји иза међународних принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења. Добро памтимо то искуство и не желимо да се оно понови било коме. Баш зато стално и упорно подсећамо на њих, јер смо дубоко уверени да су они, као и међународно право једини оквир у којем треба да уређујемо наше међудржавне односе. У супротном, бићемо изложени сталним кризама, сталном преиспитивању темељних принципа које смо одавно сви прихватили, а све то води у нестабилност и несигурност", упозорио је министар.
Додао је да Србија инсистира на поштовању суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице и то искрено и принципијелно због себе и због његовог грубог кршења када је реч о Косову и Метохији.
"У исто време дубоко смо уверени да кршење суверенитета и територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено ни на једном другом месту на свету, јер је то недопустиво", закључио је Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.