Izvor: RTS, 25.Maj.2023, 18:55

Спасовданска литија у Београду

Београд обележава славу – Спасовдан. Спасовданска литија, на чијем челу је патријарх Порфирије са свештенством СПЦ, пролази централним градским улицама. Испред школе "Владислав Рибникар" патријарх служи помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.
Из Српске православне цркве саопштено је да је предвиђено да Спасовданска литија застане на углу Улица краља Милана и краља Милутина, где ће патријарх српски Порфирије служити помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.
На челу Спасовданске литије је ћивот са моштима Светог владике Николаја.
Мошти Светог Николаја Српског стигле су јуче у послеподневним часовима у Београд у Храм вазнесења Господњег.
Мошти свеца биће од вечерас у Храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја.
Викар патријарха, владика Петар Топлички, објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донео одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије.
Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.
Патријарх Порфирије служио је јутрос архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у Београду, у присуству великог броја верника. Славски колач преломио је у присуству челника града Београда и функционера Владе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.