Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 18:13

Мошти Светог Николаја стигле у Вазнесењску цркву у Београду

Мошти Светог Николаја Српског стигле су у Београд, у Храм вазнесења Господњег где је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебна, а уношење мошти је у навечерје празника Вазнесења Господњег.
Старешина Вазнесењске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << цркве отац Арсеније рекао је уочи уношења мошти да ће мошти бити изложене у тој цркви до почетка спасовданске литије сутра у 19 часова и да ће до тада сви верници СПЦ моћи да се помоле пред њима.

"То је велика утеха за све нас, поготово у овим тренуцима када осећамо да смо уздрмани. Када смо се суочили са злом које се надвило и верујемо у благодатну помоћ Светог владике и да добро зацари у срцима људи и да се преобразимо у овим данима и годинама које су пред нама", рекао је Арсеније. 
Кивот са светим моштима из почивалишта владике, манастира Лелића, кренуо је пут Ваљева у подневним часовима, где је у 13.30 у литији пренет из Храма покрова Пресвете Богородице у величанствени Храм васкрсења Господњег, а потом је кренуо ка Београду у пратњи Војске Србије.
Светитељеве мошти у Београду ће боравити до недеље, 27. маја, ради утехе и духовног окрепљења верног народа у овим тешким данима. 

На сам дан градске славе Београда, Вазнесење Господње, 25. маја, мошти ће бити изложене на поклоњење и целивање у Вазнесењској цркви, где ће патријарх српски Порфирије служити литургију са почетком у девет сати.
Потом ће освештати и преломити славски колач у присуству челника Града. 
Кивот са моштима Светог владике Николаја Српског ће од 19 часова предводити Спасовданску литију, од Вазнесењског до Светосавског храма, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан за нашу децу и наш народ, "да нас Господ закрили десницом својом".
Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја, навела је СПЦ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.