Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 21:19

Амерички сенатори у Приштини: ЗСО до краја године

Амерички сенатори Крис Марфи и Гери Питерс истакли су у разговору са косовским премијером Аљбином Куртијем у Приштини, да оснивање Заједнице српских општина треба да буде завршено ове године, како би се отворио пут нормализацији односа.
Сенатор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Крис Марфи рекао је да су имали добар разговор о дијалогу, те да му је драго због договора који су постигли Београд и Приштина.
"Знамо да ово укључује неке тешке одлуке за обе стране. Србија треба да престане да спречава улазак Косова у међународне организације. Сматрамо да је разумљиво дозволити општинама са српском већином да имају прилику да координирају услуге које нуде. Време је веома важно, ово је година у којој ово питање треба да се заврши и да се омогући кретање ка нормализацији, што ће довести до међусобног признавања", рекао је сенатор Крис Марфи на заједничкој конференицји за медије.
Додао је да није случајно што су посете региону започели управо у Приштини, додајући, како преносе медији на албанском, "да немају бољег пријатеља од Косова".
"Видели смо изванредан економски раст и стране инвестиције овде на Косову. Хвала вам на вашој посвећености борби против корупције и вашој посвећености владавини права и ми смо уз вас све време", рекао је Марфи.
Премијер у Приштини Аљбин Курти је рекао да је на састанку са два америчка сенатора разговарао о односима са Београдом и резултатима дијалога уз посредовање Европске уније, са акцентом на основни споразум и анекс имплементације.
"Они представљају унапређење односа две земље и платформа су и прилика за њихову пуну нормализацију. Стога нам је потребна пуна, брза и безусловна имплементација", рекао је Курти.
И сенатор Гери Питерс је истакао важност спровођења споразума са Београдом.
"Охрабрени смо постигнутим договором и имплементација је једно од главних питања које то треба да омогући", рекао је Питерс.
Амерички сенатори су се током дана састали и са председницом Вјосом Османи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.