Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 19:37

Тензије на Косову подижу инциденти или добро осмишљен Куртијев план

Дан после полагања заклетве првог Албанца на место председника општине Северна Косовска Митровица, на северу покрајине је мирно. Тежак дан за Србе, оцењују политички представници Срба и позивају народ на јединство. Амбасадори Квинте позивају Приштину да, после >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << седам година, хитно спроведе регистрацију земљишта манастира Високи Дечани.
Пуцање на Србе, пререгистрација возила, експропријација земље, избор Албанаца за председнике општина са српском већином. То нису појединачни инциденти, сматра потпредседник Српске листе, већ озбиљно осмишљен план са циљем протеривања Срба. Пред насиљем Аљбина Куртија, истиче Игор Симић, српски народ неће ћутати.
"Ако овакве активности не престану до 1. јуна, бићемо принуђени да право на останак на овим просторима бранимо свим могућим средствима. Има сасвим довољно времена да представници Квинте и међународне заједнице утичу на Приштину да престане са овим малтретирањем и да промени начин понашања према српском народу", каже Игор Симић за ТВ Прву.
Полагање заклетве Ердена Атића на место градоначелника Северне Митровице био је, каже, тежак дан за Србе. После тог догађаја, оцењује председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, безбедносна ситуација достигла је максималну границу преко које долази до сукоба.
Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију каже да Курти покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над северу Косова у два правца.
Један је административни, тако што ће запосети четири општине на северу после фарсичних "назови избора", наводи Дрецун.
Упозорава да је опасно то што у Приштини наговештавају да ће завршити процедуру отварања моста на Ибру и то што људима почињу да скидају таблице са аутомобила који се нису пререгистровали, да наплаћују и казне.
Ни седам година од одлуке уставног суда, Приштина није уписала 24 хектара земље у власништво манастира Високи Дечани. Позив привременим институцијама да испуни обавезу из 2016. упутиле су земље Квинте и делегација Европске уније. 
"Упркос овој правној одлуци и накнадним петицијама, седам година касније, одлука суда још није спроведена. Уједињени смо у подршци косовској демократији и европској будућности. Јачање владавине закона и поштовање одлука независног судства обавезне су за све демократски изабране владе", саопштила је америчка амбасада. 
Исти захтев на Твитеру понавља и Мисија ОЕБС-а: Одлука уставног суда о власништву Манастира Високи Дечани над 24 хектара земље остаје на папиру. Мисија ОЕБС-а на Косову понавља свој позив институцијама да подржавају владавину права и упишу земљиште на име манастира.
Српске цркве, манастири и гробља на Космету деценијама су скрнављени. Таквих и других етнички мотивисаних напада у последње две године је, према подацима Канцеларије за Косово и Метохију, било више од 330.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.