ВЕСТ АДЛИГАТА: Новинари из Алжира у посети Адлигату и Србији

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ВЕСТ АДЛИГАТА: Новинари из Алжира у посети Адлигату и Србији

Međunarodna saradnja

Делегација новинара из Алжира дошла је у посету Србији како би посетила и извештавала о раду Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Посета је организована уз подршку Друштва пријатеља Алжира и Амбасаде Алжира у Србији.

Петоро >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << новинара из више различитих медија, већ су писали о Адлигату и о Теслиним писмима која се могу видети у овом удружењу у којем се налази најзначајнија збирка књига о Алжиру у југоисточној Европи.

У тој збирци налазе се драгоцена и изузетно ретка издања штампана за време алжирске борбе за независност, коју је активно подржавала Југославија, затим књиге из легата професора и дипломате Дарка Танасковића са посветама важних алжирских писаца и ретким уџбеницима за учење арапског језика.

Ту је и један од најређих арапско-француских речника штампан у Алжиру 1871. године, за којим је професор Танасковић трагао више деценија. Овај необични речник, заправо фототипско издање рукописа, привлачи многе интелектуалце и библиофиле из арапског света који се за њега интересују и желе да дођу у Београд како би га видели, заједно са другим ретким и важним материјалима за историју светске културе и науке.

Поред публикација, у Адлигату се чува и значајна збирка алжирске филателије и нумизматике. У посету Адлигату, са алжирским новинарима, дошао је и амбасадор Алжира Њ.Е. господин Шебшуб, а амбасада је такође помогла у организацији новинарске посете.

Удружење Адлигат је на Бањици отворило Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности који је изузетно познат у свету и зарад којег странци и новинари из различитих земаља често посећују Србију.

Поред алжирских новинара, у току јуна у Србију је, како би посетила Адлигат, дошла једна породица из Холандије.

- Поносни смо на то да људи из целог света препознају наш рад. Имамо више стотина заинтересованих људи, углавном интелектуалаца широм планете, који су изразили жељу да дођу у Србију само како би видели наше музеје, а ми покушавамо да им помогнемо у организовању посета колико можемо и да им онда представимо и Београд и остатак Србије на најбољи могући начин“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата и додаје: „До сада су само због Адлигата у Београд долазили интелектуалци из Индонезије, Уједињених арапских емирата, Француске, Немачке и Енглеске... Групу алжирских новинара у Београду су, после посете Адлигату, на разговор примили министри Ивица Дачићи и Зоран Ђорђевић а затим смо им организовали туристички обилазак Србије, пре свега Новог Пазара и Златибора. Веома смо захвални свима који су нам помогли у организацији новинарске посете, а пре свега Друштву пријатеља Алжира и његовом председнику Марку Јелићу, затим ПМЦ Инжењерингу, Туристичкој организацији Опленац и општини Топола, Туристичкој организација Нови Пазар и граду Новом Пазару, Туристичкој организацији Златибор и општини Чајетина, Туристичкој организацији Савски Венац и општини Савски Венац.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.