Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 13:40

Петковић: Курти започео окупацију севера КиМ, Вучић упозорио Лајчака на последице

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да су на северу започели окупацију Аљбин Курти и Ерден Атић, који је такозвани градоначелник северног дела Косовске Митровице, као и да Курти жели да протера српски народ и најотвореније инсценира рат. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Петар Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је симбол окупације севера Косова и Метохије "крпа истакнута на згради општине" у Косовској Митровици.

"За нас то није застава, она ће стајати колико и окупација – не дуго. Сама историја нас учи да свака окупација има крај, а ова ће се завршити када Срби то одлуче", рекао је Петковић.
Истакао је да је јасно да Ерден Атић нема легитимитет пошто је свега двоје Срба гласало у Митровици.
"Имамо 45.000 уписаних бирача, а гласало их је 1.567. Само 13 Срба је изашло. Не могу то да буду легитимни избори. Срам било Куртија и међународну заједницу", рекао је Петковић.
Навео је да саопштење Квинте довољно говори да не постоји спремност да се иде у правцу нормализације односа.
"Курти ово ради јер га неко подржава и има ветар у леђа", рекао је Петковић и нагласио да ће држава Србија бити уз свој народ и првог јуна, до када су оставили рок Куртију да престане са провокацијама према Србима на Косову и Метохији.
"Заплена таблица почетак нове фазе Куртијеве противправне одлуке" Петковић је саопштио и да је косовска полиција раније данас запленила КМ таблице рудару Предрагу Милановићу који се враћао из треће смене у руднику "Црнац", под изговором да користи "нелегалне таблице" и написала му казну од 150 евра.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију је тај потез Приштине оценио као почетак нове фазе Куртијеве противправне одлуке о пререгистрацији возила са КМ таблицама на шта, како је указао, Приштина нема право. 
"То је супротно свим споразумима, а на то је указао и господин Шоле, али и Петер Стано, рекавши да Курти нема право да зауставља КМ таблице. Те таблице су легитимне и легалне таблице које издају органи републике Србије", рекао је Петковић и нагласио да су такви потези Приштине и косовске полиције недопустиви.
"Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања" Петковић је саопштио и да је у току разговор председника Србије Александра Вучића и специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.
"Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања и провокација које могу да се претворе у најновију кризу, да желе да протерају српски народ и најотвореније испровоцирају рат", рекао је Петковић.
Ерден Атић је раније данас положио заклетву и ступио на место градоначелника Општине Северна Митровица, пошто је победио на гласању на коме нису учествовали Срби. Са прозора зграде општине истакнута је застава тзв. државе Косово.
Саопштењем су реаговали и представници Српске листе и дали премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију рок до првог јуна да, како кажу, престане са репресијом над српским народом на Косову и Метохији уз поруку да ће, уколико се ове или сличне акције наставе, уследити одлучан одговор српског народа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.