Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 14:52

Киличдароглу: Послаћу све избеглице кући када будем изабран за председника

Противник Реџепа Тајипа Ердогана у председничкој трци Кемал Киличдароглу заоштрио је тон према мигрантима, обећавајући да ће послати све мигранте назад у њихове земље када буде изабран за председника у другом кругу избора 28. маја.
Обраћајући >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се члановима своје странке у седишту Републиканске народне партије, Кемал Киличдароглу је задржао пркосан тон против Ердоганове политике о миграцијама, пренео је Ројтерс.
"Ердогане, намерно сте дозволили долазак десет милиона избеглица у Турску. Чак сте и турско држављанство ставили на продају да бисте добили увезене гласове", истакао је Киличдароглу.
"Овде објављујем – све избеглице ћу послати кући када будем изабран за председника", нагласио је Киличадароглу.
У предизборној кампањи, Киличдароглу је рекао да планира да пошаље Сиријце који се налазе у Турској назад кући у року од две године након што склопи договор са председником Сирије Башаром ел Асадом о њиховој безбедности у координацији са УН.
Турска је домаћин највећем броју избеглица на свету. У тој земљи се, према званичним подацима, налази око четири милиона избеглица.
Киличдароглу, кандидат опозиционе алијансе шест странака, освојио је 45 одсто подршке на изборима одржаним у недељу, док је Ердоган добио 49,5 одсто гласова, што је мало мање од већине која је била потребна да се избегне други круг гласања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.