Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 12:04

Вучић: Довођење "Нидека" значајно за Србију, Јапан важан трговински партнер

Председник Александар Вучић рекао је да је отварање фабрике корпорације "Нидек" у Новом Саду од великог значаја за земљу и да је долазак јапанске компаније у Србију позитиван сигнал који ће сигурно привући и друге стране инвестиције.
"За нас је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јапан јако важан трговински партнер. Некада је трговинска размена исносила 4,9 милиона, данас је на око 300 милиона. То су и даље мали бројеви, али ово нама повећава капацитете за даље привлачење инвестиција", рекао је Александар Вучић током обиласка новоотворене фабрика јапанске корпорације "Нидек" у Новом Саду.
Председник се у разговору са радницима фабрике упознао са процесом производње и моторима који ће се производити.
Додао је да фабрика неће запошљавати "огроман број радника", али да се у њој примењује врхунска технологија и да је довођење јапанских инвеститора велика ствар, "од највећег значаја за Србију".
"Када доведете јапански 'Нидек', онда сви желе да дођу. Ми смо преговоре почели 2020. године, 2021. у потпуности ушли у процес преговарања и њихов председник је хвалио Србију у тренуцима када многи нису хтели и смели и бескрајно хвала 'Нидеку' на томе", навео је Вучић.
Указао је и да га посебно радује то што су се неки грађани Србије вратили из иностранства како би радили у фабрици у Новом Саду, јер ће на тај начин допринети развоју Србије, а не неке друге државе.
Вучић је нагласио и да је отварање фабрике "Нидек" од суштинске важности за Србију, јер како је рекао "Јапанци не долазе на месец или два већ да остану", као и да ће то подићи стандард и зараду грађана.
"Нидек" је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотра са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.
Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.
Улагање у Србију је део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду је први корак ка формирању европског индустријског парка "Нидек".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.