Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 11:36

Јанковићева и Пашалић поводом Дана сећања на жене жртве насиља

Обележава се Дан сећања на жене жртве насиља. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић навела је да убијене жене нису бројеви и статистика и да је неопходно да уједињено станемо и наступимо против овог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане да пријаве сваку сумњу и сва сазнања о насиљу у партнерским или породичним односима која се дешавају у њиховом окружењу јер се само благовременом и адекватном реакцијом на насиље може спречити фаталан исход.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас, поводом Дана сећања на жене жртве насиља - 18. маја, да убијене жене нису бројеви и статистика и да је неопходно да уједињено станемо и наступимо против овог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља.
"Република Србија је међу првима ратификовала Kонвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици након чега су уследиле опсежне нормативне промене, захваљујући којима породично насиље више није приватна ствар већ друштвени проблем. Уведене су мере заштите од насиља у породици и партнерским односима, строже казне, забрана приближавања и комуникације са жртвом, а усвојен је и Закон о спречавању насиља у породици. Упркос томе, за непуних пет месеци скоро ниједна недеља није прошла да жена није изгубила живот од руке партнера, најчешће бившег, а број од 17 убијених жена опомиње друштво да решавање овог проблема треба да се подигне на највиши ниво", навела је Бранкица Јанковић.
Kако би се унапредио системски одговор на насиље и бољу превенцију, Повереник је, између осталих активности, у складу са својим надлежностима у претходном периоду поднео бројне иницијативе за измену прописа, од којих посебно издвајамо иницијативе за измене Kривичног законика, Закона о извршењу кривичних санкција, Закона о јавном реду и миру , наведено је у саопштењу.
"Подржали смо и иницијативу упућену Народној скупштини за успостављање Националног контролног механизма за праћење случајева фемицида. Овај механизам помогао би бржој и бољој координацији, реакцији и подршци, пружио би увид у све важне елементе за анализу случаја која подразумева сагледавање узрока и пропуста, да ли је и ко заказао у систему заштите, наглашава повереница", казала је она.
Јанковић наглашава да закони и мере сами по себи нису довољни и указује да се корен проблема налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља.  "Важно је да кроз заједнички рад и развој имамо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано радимо на подизању свести о значају поштовања свачијег достојанства и неговању правих вредности", закључује повереница.
Пашалић: Пријавите сваку сумњу и сазнање о насиљу над женама Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све грађане Републике Србије да пријаве надлежним органима и институцији на чијем се челу налази сваку сумњу и сва сазнања о насиљу у партнерским или породичним односима која се дешавају у њиховом окружењу јер се само благовременом и адекватном реакцијом на насиље може спречити фаталан исход, наводи се у саопштењу.
"Постоје случајеви да неко врши насиље над женом, да се за то зна и да је на крају убије, а постоје случајеви да се убиство жене догоди а да пре тога није било насиља и нико у окружењу није ни слутио да ће доћи до убиства. Због тога апелујем на све жене које трпе насиље у породици и у партнерским односима, али и на њихове рођаке, пријатеље и комшије, да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају“, навео је Пашалић поводом 18. маја - Националног дана сећања на жене жртве насиља.
Пашалић је, како се наводи, указао да трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који може имати трагичне последице по жртву, али и нови круг насиља тако што од деце која присуствују том насиљу прави или будуће насилнике или будуће жртве.
"Заштитник грађана је подсетио да је крајем марта покренуо поступак контроле правилности и законитости рада надлежних органа на основу медијских објава да је у Јагодини од задобијених повреда преминула мајка петоро деце након што ју је претукао ванбрачни партнер који је ухапшен, током којег је утврђено да жртва није пријављивала полицији насиље које је трпела, али и да њени најближи сродници, пријатељи и познаници такође нису пријављивали насиље иако су имали сазнања о томе", .
Поред полиције, и Градски центар за социјални рад у Јагодини је, у оквиру поступка контроле који је окончан, навео у изјашњењу Заштитнику грађана да није имао пријаве нити сазнања о нарушеним партнерским односима жртве и њеног ванбрачног партнера, као ни о томе да жртва трпи партнерско насиље.
"Непријављивање насиља је у овом случају довело је до фаталног исхода. Због тога, поново апелујем на све наше грађане да пријаве сазнања, али и сваку сумњу да се у њиховој близини или окружењу дешава насиље над женама“, навео је Пашалић.
Националним даном сећања на жене жртве насиља проглашен је 18. мај одлуком Владе Републике Србије 2017. године, у знак сећања на мај 2015. године, када је у породичном насиљу за три дана у Републици Србији убијено седам жена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.