Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 15:54

Велика пролећна акција чишћења Копаоника

Поводом дана биолошке разноврсности и Европског дана паркова, Национални парк Копаоник организовао је велику пролећну акцију чишћења Копаоника. Поред оних који се брину о овом природном благу Србије, у акцији су учествовали и корисници Националног парка Копаоник. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Снега на Копаонику још има, али не толико да може да сакрије сав отпад који се таложио током дуге зимске туристичке сезоне.
„То је једна од традиционалних активности које радимо на Копаонику, која има вишеструки значај. Пре свега је едукативног карактера а оно што је још значајније, да после сваке сезоне оно што остане да ли као небрига или немогућност да се сваком објекту приђе, то је класична пролећна прва акција сређивања Копаоника”, каже Бојан Миловановић, директор Националног парка Копаоник. 
Чишћење је организовано на скијалишту од Јарма до Сувог Рудишта, паркинг простору и прилазним путевима овој планини, од Брзеће, Јошаничке бање и Руднице. У овој акцији учествовало је 150 људи. 
„Ми смо дошли испред Туристичке организације Рашка да подржимо акцију Националног парка Копаоник. Оно што је важно је да ове акције буду устаљене и чешће”, објашњава Дејан Котурановић из Туристичке организације Рашка.
„Оно што могу да кажем о еколошкој свести скијаша је да је на веома ниском нивоу.То је примећено у протеклом периоду. Иза њих су примећене велике количине смећа за које морамо да ангажујемо велики број људи”, каже Дејан Жарковић из ЈП „Скијалишта Србије”.
Овакве активности су битне како би се промовисала заштита и допринело ширењу свести о важности очувања природних ресурса као што је Копаоник који по богатству флоре и фауне спада у сам врх Балканског полуострва.
„Ове године према нашим проценама смећа има мање него прошле године и стичем утисак да је мало наша кампања утицала на кориснике и посетиоце националног парка”, додаје Сузана Коматовић, руководилац службе природних вредности НПК.
Летња туристичка сезона почиње средином јуна, а до тада ће бити организована још једна велика акција, како би планина заблистала у пуном сјају и показала своју раскошну лепоту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.