Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 16:26

Лебане: Улагања у Царичин град

У археолошко налазиште Царичин град (Justiniana Prima) код Лебана и изградњу модерног Центра за посетиоце Влада Србије је уложила преко 200 милиона динара. По завршетку пута преко Радана, туристичка понуда овог краја биће доступнија посетиоцима из земље и региона. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ни јесење време у мају не омета раднике на локалитету „Царичин град” да полако завршавају ограђивање локалитета које лежи на благим падинама Радана, недалеко од Лебана. 

Посао није мали, јер треба оградити више од 20 хектара. Ово је први овакав пројекат од 1912. године када је српски историчар уметности и археолог Владимир Петковић почео истраживање рановизантијског града који је подигао цар Јустинијан у шестом веку.
„Након изградње панелне жичане ограде радиће се на постављању видео-надзора ради боље и ефикасније заштите самог локалитета”, наводи Марко Денић, директор ТО Лебане.
Ограђивање је само почетак обимних радова на Царичином граду. После завршетка недавно расписаног тендера крећу и радови на изградњи Центра за посетиоце који ће, поред осталог, имати изложбени простор са виртуелном презентацијом, а за градњу ће се користити природни материјали. За овај пројекат влада Србије издвојила је скоро 200 милиона динара.
„Сам објекат је полукружног приземног типа и делује на неки начин као да израња из земље и кровни покривач ће бити од траве”, истиче Горан Лазаревић, заменик председника Општине Лебане.
Цео овај простор до краја године добиће потпуно нов изглед, па и садашња тераса визиторског центра. То ће свакако оплеменити туристичку понуду овог објекта, али традиционално добрих ствари овде се неће одрицати. А то је наравно квалитетна домаћа кухиња.
„Пропећ је наша традиционална пита коју су наше старе баке месиле”, каже Марина Богдановић, из Визиторског центра Теодора. Додаје: „Ко једном проба, поново дође”.
Већ наредне године Царичин град би, са завршетком ових радова, коначно могао да се нађе на листи Унеска јер ће бити створени сви услови да посетиоци у потпуности могу да доживе период из шестог века. Уз завршетак пута преко Радана ово ће променити слику парка изузетних природних одлика који ће бити много видљивији на туристичкој мапи Србије и региона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.