Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 15:13

Повереница: Неприхватљиво је да се деци која су под посебним режимом исхране не обезбеђује храна у вртићима

После обраћања родитеља и поводом  навода у медијима да је Предшколска установа "Дечји дани", у чијем саставу је 11 вртића,  одлучила да од 8. маја деца са алергијама и другим здравственим проблемима не добијају адекватне оброке и да те оброке треба да обезбеде родитељи, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да би таква одлука била дискриминаторна.
Обезбеђивање исхране је законска обавеза предшколске установе, а преваљивање ове обавезе на терет родитеља може бити оправдан само у изузетним случајевима, истиче Бранкица Јанковић у саопштењу.

Према њеним речима, рад предшколских установа треба да буде организован тако да уважава индивидуалне потребе детета, укључујући специфичности и у вези са исхраном.
"Са аспекта антидискриминационих прописа неприхватљиво је да се деци која су под посебним режимом исхране из било ког разлога не обезбеђује храна која је у складу са специфичним захтевима јер може доћи до дискриминације по основу здравственог стања. Према наводима родитеља, таква одлука донета је због недостатка финансијских средстава и кадрова за припрему и дистрибуцију хране, што не може бити оправдање", наводи Јанковићева
Указује да су финансијска средства увек мање или више лимитирана, али се могу надоместити њиховом прерасподелом или применом принципа солидарности.
Повереница истиче да су у пракси институције постојали слични случајеви који су након донетих мишљења и препорука успешно решени због чега је важно да се постигнути стандарди и ниво остварених права не умањују.
Најбољи интерес детета важан је принцип прокламован Конвенцијом о правима детета, који треба да буде примењен у свим активностима које се тичу деце, сматра Јанковићева.
Због свега наведеног неопходан је велики опрез приликом доношења свих одлука у вези са правима деце, због чега повереница очекује да се ова одлука преиспита и усклади са антидискриминационим прописима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.