Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 12:58

Шта мучи децу и младе после масакра у Србији - које одговоре траже на Националној дечјој линији

Пре седам дана у Основној школи "Владислав Рибникар” убијено је девет особа. Коста Гајић из Националне дечје линије наводи за РТС да у претходних недељу дана постоји благи пораст позива деце и младих. "Они се пре свега интересују зашто се ово десило. Причају о осећањима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << страха, небезбедности и несигурности", наводи Гајић.
Коста Гајић наводи за РТС да деца и млади који их позову изражавају забринутост како за себе тако и за своје пријатеље, чланове породице и питају се - како могу у овој ситуацији да помогну и буду им доступни.
"У претходних нколико дана постоји благи пораст позива, пре свега деце и младих ка Националној дечјој линији. Они се пре свега интересују зашто се ово десило. Причају о осећањима страха, небезбедности и несигурности. Млађу децу занима зашто се то десило, битно им је да о томе могу да поразговарају. Са друге стране, млади то повезују са својим унутрашњим стањима, са тим како се осећају. Они лакше артикулишу како мисле и шта мисле на ове теме и извесно лакше комуницирају путем писане речи", наводи Гајић. 
Указује да нису сва деца спремна да одмах говоре о трагичним догађајима, те да је ту кључно стрпљење и доступност за разговор оног тренутка, када они осете потребу за тим.
"Битно је да разумемо да је за тај телефонски позив потребан простор, како психолошки тако и физички, и да можда у овом тренутку деца још увек нису спремна и немају довољно тог простора", објашњава гост Наздравља
Пратите ритам своје деце
Родитељима саветује да поред доступности за разговор, прате ритам своје деце у току дана - да ли лепо спавају, како се понашају, да ли раде ствари које су радили раније, шта је оно што одскаче од уобичајног ритма детета уз спремност да будемо ту као део подршке.
Указују да их контактирају и родитељи, који су, каже, веома забринути. Питају се шта да раде, на који начин могу да буду корисни својој деци и како да им помогну.
На питање како помоћи деци да се врате у школске клупе одговара да је општа препорука да се деца врате у школу, да се у што већој мери врате рутинама и својим садржајама у току дана, али да треба имати разумевања и за оне који на то нису спремни у овом тренутку.
"Значајно је да поред тога будемо довољно осетљиви и за ону децу и оне младе, којима је потребно још више времена и да им будемо доступни", наводи Гајић.
Доступна стручна помоћ и за родитеље
Указује да је и родитељима разговор о трагичним догађајима превише тажак, изазован и болан.
"Значајно је и да родитељи потраже помоћ, подршку за себе, да са људима од поверења у свом окружењу  разговарају и размењују проверене и прецизне информације, буду у контакту са школом, и да користе ресурсе који су им доступни у овом тренутку за подршку", каже гост Наздравља.
Указује да је Национална дечја линија 116 111 доступна 24 сата, 365 дана у години. Родитељи савете психолога, социолога и других стручних људи могу да потраже на број 0800 007 000. А доступно им је и саветовање путем чета.
"Све наше услуге су анонимне и поверљиве. Деца нижег школског узраста радије користе телефонске сервисе док млади више користе саветовање односно комуникацију путем чета. И ту смо видели да постоји простор, да лакше отварају различите теме као о два ужасна трагична догађаја која су се догодила", навео је Гајић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.