Izvor: RTS, 09.Maj.2023, 15:50

Настављају се разговори о цени млека

Представници више Удружења произвођача млека нису постигли сагласност са Владом о повећању откупне цене сировог млека, премије и органичења увоза. Одбор за пољопривреду Скупштине Србије упутиће предлог Влади да се формира Тим за стабилизацију производње млека. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Земљорадничка задруга "Агроклек" из Kлека код Зрењанина са 1200 хектара своје земље обезбеђују храну за око 600 млечних крава. То им је јефтиније, а у претходним кризним месецима у откупу млека смањили су и остале трошкове.
"Са истим бројем људи, са истом механизацијом, истом техником, отприлике истом и енергијом утрошеном смањимо цену коштања. Идемо на повећан број грла и на тај начин се довијамо", објашњава Радован Бокић из задруге "Агроклек".
Произвођаче брину најаве да ће откупна цена млека и даље бити у паду.
"Више неће бити извесно да ми можемо да отплаћујемо са производњом млека остале наше трошкове. Неће пратити цене наших производа, неће пратити цене улазних инпута", каже произвођач млека из Љутова Данијел Милер.
Удружења произвођача млека не одустају од раније изнетих захтева.
"Да се тражи минимална откупна цена млека од 78 динара плус ПДВ. Други захтев је да тражимо да повећање премије са 15 динара на 20 динара по литри млека", наводи Мирослав Матковић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице.
"За смањење драстичног увоза пољопривредних производа, како би заштитили наше поиљопривреднике да би могли да изађу из ове кризе. Прелевмани нису дали резултате јер су прелевмани изузетно ниски", каже Зоран Милићевић из Сабора за спас српског села.
По подацима статистике прошле године је увезено 42 220 тона, а извезено 28 900 тона млека и млечних производа. Таква тенденција се наставља и ове године.
"Европа своје вишкове млека усмерава овде разним техникама. Мислим да постоји простор на ЦЕФТА тржишту да ми покушамо да урадимо оно што Европа ради нама. Ја предлажем европску цену просечну, плус премију за млеко. Премије за млеко у Европи нема", објашњава председник Одбора за пољопривреду Скупштине Србије Марјан Ристичевић.
Екстра квалитет млека тренутно се плаћа 65 динара за литар. Такво млеко има 5 до 10 одсто произвођача. Остали добијају и до 30 одсто нижу цену.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.