Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 23:57

Повратак у школе, колико је важна рутина и које су опције за повећање безбедности

Милан Пашић, помоћник министра просвете рекао је у Специјалној емисији РТС-а да се деца у ОШ "Владислав Рибникар" не враћају настави, већ у своју средину и да ће се са њима радити радионице и разговарати. Никола Петровић са Катедре за психологију Филозофског факултета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наводи да је најважније да се деца врате рутини, а највећу социјалну подршку ће имати у групи пријатеља где су се већ дружили и имали контакте. Бојана Отовић Пјановић из МУП-а Србије наводи да је до 15 часова, када је урађен пресек, највећи број предатог оружја оно за које су власници имали оружни лист.
Помоћник министра просвете, Милан Пашић рекао је у Специјалној емисији РТС-а да су, када се догодило масовно убиство у ОШ “Владислав Рибникар“ одмах разговарали са Министарством здравља и формирали тим за кризне интервенције.

"Тај тим је заседао и формиран је тим за кризне ситуације у самој школи. Отишли смо на наставничко веће које је трајало скоро два сата и доставили су доста питања на тему шта је могло да се предузме да до тога не дође и о чему ће разговарати са децом када дођу на први сусрет. Замолили су одмах да се организује подршка за њих и одмах је организована. Рађена је индивидуална и групна терапија тог дана. У петак је велики број деце и родитеља дошао да разговара. Видели смо да је неопходна подршка, ученицима, запосленима и родитељима", нагласио је Пашић.
Наводи како је струка сматрала да је битно да се што пре ученици врате у рутину и у свој објекат.
"Они су рекли да се деца врате у своје средине, да деца буду заједно и заједно тугују. Имали смо и савет родитеља који су дали изузетно конструктивне предлоге. Наравно да ће бити затворена учионица, биће организована подршка, наравно. Родитељи су рекли да су у овом случају подељени. Када су питали децу, скоро 70 одсто је желело да се врати у своју средину, да заједно тугују", навео је Пашић.
Никола Петровић са катедре за психологију Филозофског факултета у Београду наводи да ће одлуку о повратку у школу донети деца и родитељи заједно.
"Преговори су још у току. Ми сматрамо да је боље да се деца врате ако је то могуће, ако није могуће, онда ће Министарство сигурно наћи нека решења. Та школа значи и људима на Врачару, онима који су ишли у ту школу и не би било добро да се та школа руши. Вероватно ће доћи до неке реконструкције, видећемо како ће то бити. Сматрамо да је најважније да се деца врате рутини, а највећу социјалну подршку ће имати у групи пријатеља где су се већ дружили и имали контакте, а то су деца са којом су ишли у школу", наводи Петровић.
Пашић додаје да се деца не враћају настави, већ у школу, своју средину, где ће се са њима радити радионице, разговарати.
"Овде је најважније мишљење струке. Када деца кажу да је то моменат да се крене на наставу, онда ће се кренути. Нема потребе за додатним стресом. Две музичке школе у Београду, једна балетска, гимназија у Младеновцу, и у Смедереву, свима је пружена подршка. Видели смо да је та нека подршка која долази са стране неопходна свима", каже Пашић.
Петровић наводи да нека деца осећају, после оваквих догађаја кривицу, а неки желе да помогну.
"У овој првој фази ми желимо да помогнемо њима. Мислим да је добро да буду активни и да се организују и нешто позитивно направе за своју школу, то може бити украшавање школе, разне акције, али то треба да буде у домету онога што је за децу прикладно", истиче Петровић.
Бојана Отовић Пјановић из МУП-а наводи да је до 15 часова, када је урађен пресек, највећи број предатог оружја оно за које су власници имали оружни лист.
"Негде око 765 комада тог оружја од укупно 1.368 комада. Предатo је и 45.678 муниције и око 43 минско-експлозивне направе. Ова бројка од 765 комада оружја које су предали власници негде говори колико смо се уз ове актуелне догађаје освестили, да смо схватили да смо се негде водили страстима да имамо комад оружја без оправданог разлога. Негде смо сада схватили да морамо да имамо и личну и колективну одговорност", напомиње Отовић Пјановићева.
Додаје да акција која се спроводи је нешто што по члану Закона министар има право да покрене, легализацију која значи да сваки грађанин који има у легалном или нелегалном поседу, или оно које је остало од власника које је преминуо, без кривичноправне одговорности преда надлежном органу.
"Интересантно је да је од овог броја регистрованог оружја велики број је поклоњена Србији. Они власници који су изгубили оружни лист или доказ о основним карактеристикама оружја, не треба да брину, јер су наше евиденције јасне и прецизне и можемо пронаћи све податке који су потребни", истиче Отовић Пјановићева.
Пашић указује да је од 2018. у школама повећан број за око 200 стручних сарадника.
“Ми имамо 2.605 стручних сарадника, од тога је 1.100 психолога у систему. То је отприлике 1,5 стручни сарадник по школи. Прошле године нам се обратило 100 школа и тражило стручне сараднике. Није поента у квантитету стручних сарадника, него у квалитету рада“, истиче Пашић.
Пашић додаје да су негде стручни сарадници одељењске старешине.
“Најважније је да у школи имамо људе од поверења, да дете може да му се обрати ако има неки проблем, то не мора да буде наставник, може да буде и директор, стручни сарадник“, истиче Пашић.
Бојана Отовић Пјановић наводи да ће Министарство унутрашњих послова сходно ситуацији све планове које прави за наредно поступање бити усмерено и на ученике и запослене у школама.
“Присуство школских полицајаца није новина, али ће то помоћи деци да превазиђу све ове догађаје“, каже Отовић Пјановићева.
Петровић сматра да ће бити много више користи од присуства полицајаца него штете.
Пашић указује да се и у неким земљама носе отворени провидни ранчеви, КД врата.
“Маја 2022. године свака школа је доносила правилнике о безбедности, на основу процене целокупне ситуације. Да ли су закључавања, картице, паник тастери, све су то неке опције које постоје у свету које ми треба да прилагодимо нашем систему“, каже Пашић
Петровић наводи да су људи уплашени и да би сада пристали на неке мере на које у другим случајевима не би пристали.
Додаје да људи могу себе да криве, али да је јако тешко то урадити уколико се не разговара више са дететом и оно не подели неке информације.
“Ви имате нека понашања по којима се може препознати да нешто није у реду. Али, узмите у обзир да доста људи који имају проблем просто не говори о томе. Када говоримо о менталном здрављу, већина људи који имају проблем се неће обратити за помоћ. Ако тај неко живи повученим животом и ако не дели информације, тешко је то урадити“, наводи Петровић.
Бојана Отовић Пјановић наводи да је дечак на друштвеним мрежама када је имао 11 година "говорио о неком пречишћавању, како сам назив тог поста говори".
"Тај неко ко је желео и могао да види, тај неко мора бити у породици“, истиче Отовић Пјановићева.
Петровић напомиње да има толико људи који су гледали насилне филмове и насилне игре, а да ништа нису урадили.
"Знамо сигурно је да када нешто није у реду у породици већа је шанса да то играње игрица уради нешто. Имамо среће што мали број људи и деце генерално би урадило нешто овакво. Оно што је порука свима да је шанса да се овако нешто поново деси како време одмиче све мања и мања, и да треба да рачунамо да смо безбедни, а понајвише деца у 'Рибникару'", истиче Петровић.
Целу емисију погледајте на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.